Друштво за заштиту птица: Хитно зауставити сечу шума на Фрушкој Гори

1

Фрушка Гора (Фото: Pokret OŠFG)

Неопходно да се у потпуности заустави вишегодишњи процес сече шума на Фрушкој гори, јер угрожава бројне врсте животњиа, упозоравају у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

“Највећу пометњу ствара чињеница да је поменута острвска планина најстарији национални парк у Србији и да углавном служи за економско искоришћавање,” напомињу у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Сечењем шума на подручју Фрушке Горе крши се Закон о заштити природе и међународни прописи које је Србија потписала и ратификовала у парламенту, наводе представници овог друштва.

Напомињу да је у марту увелико почело гнежђење птица дупљашица и других шумских врста, као и да почетком априла стижу птице селице са југа.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Kако је то заштићено подручје високе категорије, сви власници и корисници земљишта морају да се придржавају правних норми које регулишу постојање и коришћење тог подручја,” напомињу у Друштву за заштиту и проучавање птица.

Друштво сматра и да су шуме на тој планини већ дуже времена у “(не)милости НП Фрушка Гора, а од скоро и Епархије Сремске”, којој је реституцијом враћено шумско земљиште на Фрушкој Гори.

Напомиње се да сви они људи који желе да пријаве нелегалну сечу шуме због економског искришћавања могу да се позову на чланове 14. и 15 Закона о заштити природе.

“С обзиром да сеча шуме у потпуности доминира као активност на простору Фрушке горе, циљ постојања овог заштићеног подручја је упитан (позивају се на Члан 30. Закона о заштити природе), а исто се може односити и на еколошку мрежу (позивају се на Члан 39. Закона о заштити природе)”, додаје се у саопштењу.

Прочитајте још:  Ево шта је Данијела Штајнфелд рекла тужиоцу: ОН ЈЕ МОЋАМ ЧОВЕК, ПЛАШИМ СЕ ЗА ЖИВОТ

Напомињу и да је то посебно јасно наглашено у Члану 71. истог закона, јер он налаже спречавање свих радњи које утичу на нарушавање повољног стања популација дивљих врста.



Тврде да је све оно што се последњих година дешава управо супротно, као и да иронично звучи чињеница да би национални парк требало да буде основа за заштиту заштићених и строго заштићених врста (према Члану 48).

Друштво додаје и да је према члану 74. забрањено угрожавање и уништавање строго заштићених врста, као и да правна лица за за све поменуте прекршаје могу да буду кажњена од 500.000 до 2.000.000 динара.

Kако додају, према члану 11. Замона о заштити природе, надлежни министар може да ограничи или трајно обустави коришћење природних ресурса, ако се угрожава опстанак угрожених врста.

Напомиње се да Војводина има мање од 5 одсто покривености шумама, као и да је Србија у врху земаља са назагађенијем ваздухом на свету.

Међу птицама дуплашицама које се гнезде на Фрушкој Гори, како се наводи, налазе се орао белорепан, шумска сова и гавран, а сеча представља директно угрожавање њиховог гнеждења и размножавања.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Друштво за заштиту птица: Хитно зауставити сечу шума на Фрушкој Гори

  1. Ако Војводину не могу да исхране поља, не треба ни да “профитира” на беспоштедној деценијској варварској сечи дрвета. Фрушка Гора је прави Рај и енергетски гејзир који су препознали духовници и у њој сместили двадесетак живих манастира који су много пута кроз историју рушени, паљени али и увек поново васкрсавали. Немилосрдно се сече на њој дрво а никада баш никада се не сади, прво зауставити вандалску сечу па одмах направити план пошумљавања. Руски Цар Николај Други је царски јарбол на резиденцији дао начинити од букве са Фрушке Горе. Фрушка Гора поред Свете Г. и Овчарско Кабларске клисуре има највећу густину манастира што свакако није случајно.
    На Ф Г има преко 1000км. обележених предивних пешачких земљаних стаза које су праве рај за урбане људе, па велики број птица певачица од чијег поја бруји шума у пролеће. Дођите на њу ових дана и сами се уверите шта је РАЈ на земљи, када дођете кући после 5-6 сати пешачења по њој осећате се предивно и пуни енергије и ниједна животна ситуација вас не може “насекирати” Ако хоћете бити здрави а близу сте ФГ шетајте, трчите лагано возите бицикл по њој што чешће и видећете шта је здравље, енергија, животна снага. Само се власт се увек ужасно понашала према овој Светој предивној маленој Гори дозволивши да је свако вандалише са позиција власти. У последње време насрћу “инвеститири” који укрупњавају велике делове земљишта на којег ће бити додатни притисак … да не спомињемо каменоломе, рак ране тих дивних брда … све већи број моторних “квадова” крос мотора …
    Заштитимо ФГ да би она штитила нас, волимо је да би она нас волела и остала за нове нараштаје људи, птица, шуме, зеленила, животиња, оазе ваздуха једног од најквалитетнијих у ЕУ. То прича једна трговца који је радио на њој да су му рекли то неки немачки стручни људи који су мерили квалитет на Иришком Венцу делу ФГ где је била болница за плућне болести, не случајно.
    Стоп за сечу, продају, ловце, каменоломе, моторна возила … на ФГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *