ШИПТАРИ ПРЕТЕ ДА ЗАПАЛЕ ЦЕО БАЛКАН: Код Јужне Митровице праве највећу војну базу, а то није оно најгоре

0

(Фото: принтскрин)

На брду Црнуша код Јужне Митровице формира се највећа база тзв. Косовских безбедносних снага, што је претња – како по Србе на северу, тако и по читав регион.

Српски народ на северу Космета у паници је због војне базе тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) на брду Црнуша код Јужне Митровице. Присутна је бојазан да из те базе Албанци могу да дејствују артиљеријским оружјем, а да се нигде не помере.

Нико са сигурношћу не може да каже да инцидената неће бити у будућности с обзиром на политички нестабилну ситуацију, а реална је опасност да се потенцијални инциденти неће завршити на локалном нивоу.




Напротив, могу да „запале” цео Балкан. Стручњаци за безбедност, између осталог, поручују да је база КБС на брду Црнуша део психолошко-пропагандног рата како би Срби на северу сваког дана имали осећај да су на нишану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претња за безбедност
Ситуација на терену је шкакљива. Јужном Митровицом управљају Албанци, а северном Срби. Узвишење Црнуша тренутно служи за репетиторе мобилне телефоније и радијски и ТВ сигнал, а руководство Јужне Митровице уступило га је снагама безбедности које су у процесу трансформације у војску. Са тог простора виде се оба дела града, српски и албански део, као на длану. Најава изградње базе тзв. Косовских безбедносних снага на брду Црнуша код Јужне Митровице није изненађење за војнополитичког аналитичара Владу Радуловића, који оцењује да такав потез може безбедносно да „запали” читав регион.

– Изградњу касарне на брду Црнуша апсолутно видим као претњу по безбедност Срба на територији Косова. Косовски Албанци су на директне или индиректне начине то најављивали још од децембра 2018. године. Одлуком да се крене у процес формирања оружаних снага или војске Косова, како је они у Приштини називају, и одлуком да се формирају, они ће рећи, три пука, али суштински реч је о три бригаде, угрожена је регионална безбедност. Од те три бригаде једна ће бити сконцентрисана на северу и тактички ће деловати у правцу севера Косова. Било је различитих лицитација о локацији базе, па смо слушали како ће бити у Лепосавићу, али сада напокон знамо где ће касарна већег капацитета бити смештена – поручује Радуловић.

Прочитајте још:  Опљачкана повратничка породица на Kосову и Метохији




Нема консензуса
Он подсећа да нису Срби имали „жуту кућу” и вадили органе Албанаца да би их продавали по свету, нису протерали Албанце са КиМ, нити организовали погром 2004, већ су то урадили Албанци.

– Око става да Косово треба заиста да има војску нема консензуса ни на Западу, ни у оквиру НАТО. Приче о чланству Косова у НАТО су на нивоу политичке пропаганде. На крају крајева ни НАТО као алијанса не признаје Косово, јер све одлуке доноси консезусом, а део алијансе су и једна Шпанија, Грчка, Румунија и Словачка, које не признају ни независност Косова – додаје Радуловић.

Под контролом Кфора
С друге стране, војни аналитичар Александар Радић поручује да КБС тренутно броје преко 4.000 припадника, а циљ им је да дођу до бројке од 5.000.




– Због позиционирања главне базе КБС на брду Црнуша одакле се успоставља потпуна контрола над севером људи су узнемирени и нормално је да се плаше. То је порука Албанаца да ће да мотре на њих и део је психолошко-пропагандне приче. Опасност је у томе што ниједан сукоб на Балкану није локалног карактера, али мислим да овде ништа не може да се деси, јер је на КиМ и даље Кфор који контролише безбедносну ситуацију – закључује Радић.

Мир и стабилност

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић изјавио је недавно да верује да ће на Косову и Метохији бити сачувани мир и стабилност. Упитан да прокоментарише изградњу војне базе Косовских безбедносних снага на брду Црнуша у јужној Митровици, Вучић је рекао да ово није ни први ни последњи покушај Албанаца да покажу да су они ти који могу да чине шта желе.

Прочитајте још:  Срби немају статус жртве злочина које је починила ОВК

– Уколико буде постојала било каква опасност по српски народ… Не могу да наставим, знају Срби на Косову све – рекао је председник.

[table id=1 /]



objektiv.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *