ВАСКРС ПОД КЉУЧЕМ? Доктор Тиодоровић о томе шта нас чека за празнике

1

Др Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

ОЧЕКУЈЕМ да ћемо остати на овим мерама и потпуно разумем да је људима преко главе вируса али морамо бити опрезни – каже за доктор Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић, који је и један од чланова Кризног штаба, упитан са којим ставом ће изаћи пред Кризни штаб када се буде одлучивало о мерама за ускршње и првомајске празнике, рекао да не верује да ће се поновити Ускрс “под кључем” као прошле године.

– Верујем да ћемо остати на оваквим мерама и да неће доћи до неког драстичног пооштравања, као прошле године – каже он.




Потом додаје да “ако погледате ситуацију у другим државама, приметићете да су мере свуда знатно ригорозније него код нас, јер нам раде тржни центри, баште кафића и слично. Ипак, без обзира на све то, морамо се вакцинисати и придржавати прописаних мера”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напомиње да би био добар тренд уколико успемо да спустимо ниво позитивних на 1.000 дневно, или за месец дана да имамо испод 100 заражених, али за то је потребна дисциплина, коју тренутно немамо.

На питање, шта ако дисциплина попусти током празника и у наредном периоду, да ли можемо очекивати нови талас, одговара је то и даље “веома могуће, ако се превише опустимо”.

– Нови талас се може десити, ако се не будемо придржавали мера, као што се то десило у Чилеу – каже доктор и и истиче да су они су имали добар одзив за вакцинацију, али су се опустили.




– У Чилеу је то сада велики проблем, они су имали добар одзив, али то не вреди, уколико се након тога људи не придржавају мера, док се не стекне колективни имунитет – објашњава др Тиодоровић.

Прочитајте још:  У Грчку ни преко Бугарске, ни преко Северне Македоније

Доктор напомиње да у вакцинацији предњаче Београд, Ниш, Нови Сад, док је слабији одзив у Новом Пазару и Тутину, где је ситуација и даље ванредна.

– Веома је похвално то што су верске вође позвале вернике да се вакцинишу у време рамазана, што је велики напредак – каже он и додаје да смо у целини прешли око тридесет одсто обухватне вакцинације.

Упитан да разјасни дилему око тога да ли се смеју вакцинисати грађани који су алергични на пеницилин или они који који су склони било каквим алергијама, Тиодоровић каже:

– Алергија није контраиндикативна јер се не користи пеницилин у вакцини.

Он објашњава да је пример добре праксе Клинички центар у Нишу, који вакцинише људи који су претходно враћани управо из тих разлога, и наводи да је поента у томе што они остају по сат времена под строгим надзором лекара након примљене вакцине.




– То је, рецимо, пример добре праксе јер те људе, који спадају у ‘ризичну’ групу, морамо да заштитимо – наводи он.

Такође, др Тиодоровић говорио је и о томе када скидамо маске. Он је оптимистичан иако каже да често добија критике од својих колега због оваквог става.

– То је сада једно велико питање – кроз смех одговара, а затим додаје да “није неизводљиво”.

– Израел је то урадио, али су се претходно вакцинисали и били веома дисциплиновани, тако да, зашто не, уколико будемо следили њихов пример у целости – каже доктор Тиодоровић.

Закључује да сада имамо блажи пад броја заражених у ковид амбулантама, тако да је уочљив мањи број отпуста у односу на пријем нових пацијената, што по динамици још увек није довољно.

Прочитајте још:  Једанаести смртни случај од вируса корона у Србији

– Епидемиолошка ситуација није више ванредна, али је неповољна што смо јутрос и констатовали на седници Кризног штаба – додаје. Упитан да прокоментарише, шта тачно значи неповољна ситуција, Тиодоровић напомиње да је то “само блажи стадијум од ванредне у којој смо били до пре неки дан”.

Тиодоровић каже да је задовољан тиме како се одвија вакцинација, а да би ситуација била повољнија, неопходно је да се настави већим обимом и бржим темпом.

– Увек сам опрезан када имамо неко попуштање мера, зато што се увек догоди нешто супротно, и све то треба узимати са резервом око релаксације. Схватам да је народу доста свега овог, али другачији излаз не постоји, јер је једино решење вакцинација о којој причамо сваког дана и да поштујемо мере у супротном нисмо ништа урадили, ако се опустимо – закључује доктор.

[table id=1 /]



(Б92)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ВАСКРС ПОД КЉУЧЕМ? Доктор Тиодоровић о томе шта нас чека за празнике

  1. свашта кењачи и лупета као основац ова дртина корумпирана од нељуди, која је још за време лажурије и лоповије крмећи грип требао добити доживотну робију, свашта кењачи само не каже оно што нас највише интересује колико пара $$$$$$ је добио и добија месечно, годишње од кога да нас лаже и подводи под тровање звано “имунизација”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *