Протест против истраживања литијума код Пожеге: Ми смо малинари, нисмо рудари

0

Протест због литијума код споменика књазу Милошу у Горњој Добрињи (Фото Фејсбук/Иницијатива за Пожегу)

Може бити, а не мора да у књажевом завичају и седам околних села има литијума (или какве сличне руде) кад је компанија „Јадар литијум” намерила баш ту да га тражи. Те је почетком марта за ове радове добила одобрење од Министарства рударства и енергетике.

Али узнемирио се Милошев родни крај, ускомешала се и Пожега. Кренуле су бриге, приче и оптужбе око литијума, захтеви локалној самоуправи да донесе одлуку о забрани истраживања. „Имамо добру поуку из Лознице, видимо како су они прошли”, упозоравају противници могућег.

А кад је дошао дан за почетак геолошких испитивања, у Горњу Добрињу су минулог викенда, уместо геолога, приспели еколошки активисти и други придруживши се мештанима на протесту.




„Ми смо малинари, нисмо рудари”, „Рудник неће проћи”, „Зелена оаза, а не ’Јадар’ база”, „400 година моје дедовине за рудник не дам”… Ове и сличне пароле ношене су на протестном скупу, одржаном у спомен-комплексу Милошу Обреновићу код споменика књазу. Окупљени су негодовали због намере „Јадар литијума” да у овом крају обавља испитивања терена зарад експлоатације литијума, сматрајући их еколошки неприхватљивим. Забринути народ, рекоше овде, неће дати своје парцеле, решен је да од „непожељних” сачува здраву средину. „Морамо бити сложни, само тако можемо сачувати наше земљиште”, поручили су представници ових села.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У еколошком отпору рударењу истакла се „Иницијатива за Пожегу”, која упозорава да житељи пожешких села страхују од самог помињања рудника литијума. „Било каква испитивања која се тичу руда доводе у питање очување животне средине и стварају проблеме, пробна бушења прво нарушавају подземне воде. Суштина је да ако људи који живе на својој земљи не желе никакав рудник, онда нема потребе ни за истраживањима”, изјавили су представници „Иницијативе за Пожегу”, па оптужили општинаре за „скандалозно нечињење”, те поручили: „Не руднику литијума! Желимо да оставимо поколењима оно што смо наследили од предака: воду, земљу, здраву природу и шансу за живот.”

Прочитајте још:  Посланик СПС за време седнице гледа филмове за одрасле! (ВИДЕО)

Саопштењем се огласила и Општинска управа Пожега. Цитирали су навод из „Службеног гласника” да су минерални и други ресурси природно богатство у својини Републике Србије и могу се користити на начин утврђен законом, те поменули решење министарства о одобрењу привредном друштву „Јадар литијум” д. о. о. из Београда за ова истраживања. „Ради укључивања јавности у све одлуке које се тичу Пожеге обавештење је оглашено на званичном сајту општине и тако поштовано начело информисања и учешћа јавности у остваривању права на здраву животну средину”’, пише, уз остало, у саопштењу.




Заменик председник општине Пожега Иван Новаковић рекао је: „Реч је о истражним активностима којима тек треба да се утврди има ли литијума и бора. Тако да нема опасности по живот становништва и геолошка истраживања не треба користити у политичке сврхе.”

А политизације има, јер се пет опозиционих странака (Двери, Народна странка, Демократска странка и друге) укључило у овај случај предајући захтев општини Пожега да хитно одржи ванредну седницу и донесе одлуку о забрани рударско-геолошких истраживања и експлоатације. Политика се помиње и у саопштењу „Иницијативе за Пожегу” која наводи оптужбе заменика председника општине на рачун „неке организације” алудирајући на „Иницијативу за Пожегу” да случај почетка геолошких и истраживања користи у политичке сврхе, што се „непотребно и неумерено алармирају грађани и медији”.

„Удружење предлаже да представници локалне самоуправе предузму све радње које им стоје на располагању, уместо што енергију у овим круцијалним моментима троше на тактику ’напад је најбоља одбрана’ – наводе из „Иницијативе за Пожегу”.

Медији преносе да се у вези са истраживањима у пожешком крају огласило и Министарство рударства и енергетике, које напомиње да се 95 одсто одобрених геолошких истраживања оконча без овере резерви и отварања рудника. „Ризик по здравље становништва не постоји, јер се ради у складу са законом. Поред тога, инспекцијске службе ће обављати контролу и у случају било каквог одступања од пројекта током истраживања могу одузети истражно право”, саопштено је из министарства.

Прочитајте још:  „Бранимо Црну Гору од Руса и Срба – наших највећих непријатеља!“: Госпођетина са кружног тока!

[table id=1 /]



Бранко Пејовић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *