Докторка хемије: Због количине отрова у ваздуху, у Београду ризик од добијања канцера

1

фото: Роберт Атанасовски, АФП, Гети фото

Истраживања атмосферских честица у урбаној зони Београда показала су да у ваздуху доминирају честице мање од 500 нанометара које филтери не могу да зауставе и у којима су најтоксичнији елементи као што су арсен, жива, ванадијум, уранијум, никл, изјавила је научна сарадница на београдском Институту за хемију и технологију Драгана Ђорђевић.

Она је за портал УГС „Независност“ рекла да резултати истраживања о загађењима из највећих српских термоелектрана указују да Термоелектрана „Никола Тесла“ годишње емитује око 30.000 тона прашине токсичног садржаја.

По њеној оцени, депоније пепела те термоелектране и оне у Костолцу „веома утичу на водотокове и угрожавају изворе водоснабдевања“.




„Истраживањима смо утврдили да је популација у Београду изложена ризику од канцера због концентрација арсена и хрома у ваздуху. За арсен знамо да долази из обреновачких термоелектрана, док хром може да се повеже са железаром у Смедереву“, навела је Ђорђевић и додала да претпоставља да је такво аерозагађење у целој Србији иако на терену није било мерења каква су рађена у Београду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић истакао је да на проактивну политику заштите животне средине обавезују и међународне конвенције, али да је проблем што се у Србији не поштују ни домаћи прописи.

Он је подсетио на неколико „несхватљивих државних пројеката“, попут иницијативе да се на Авали, у заштићеној зони, направи ски-стаза, што би подразумевало да се посече значајан део висококвалитетне шуме која је била заштићена још у време „неписменог књаза Милоша“.




Као негативан пример навео је и план да се на београдској Ади Циганлији прошире постојећи голф терени на рачун шуме која је заштита савских обалских насипа и нагласио да би такав пројекат представљао „потпуно одсуство друштвене правде“ јер се на постојећим голф тереним површине 14 хектара у просеку дневно нађе максимално 150 људи док се на плажама Аде Циганлије на површини од 18 хектара скупи и 300.000 корисника дневно.

Прочитајте још:  Летеће измене на месту декана

Он је рекао да озбиљну забринутост изазива намера да се на Кошутњаку изгради 340.000 квадрата стамбеног простора јер би сеча дрвећа и уградња огромних количина бетона и асфалта „озбиљно угрозила благотоворан климатски утицај Кошутњака на главни град“.

[table id=1 /]



Фонет

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Докторка хемије: Због количине отрова у ваздуху, у Београду ризик од добијања канцера

  1. У протеклих 20 година канцер ждере нацију 800% више, али то наше “др струке” не занима, они су добили задатак да нас плаше непостојећом пандемијом како би нас исиловали на ‘акцине и тако повећали “скор” са ракчином … повика на “вирус” а мераче гасирање пандемије рака, зато нас и трују појачано из ваздуха, тровање + ‘акцине = ординација др. смрти где треба оставити мито у коверти и џепу док нас рак не докрајчи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *