Канабис као шанса за велики економски опоравак Србије

2
EPA/Gerard Damoiseaux

Након што су Уједињене Нације изгласале уклањање канабиса или марихуане с листе „најопаснијих дрога“, ово питање отворило се и у нашој земљи.

Министар здравља изјавио је да ће Србија као чланица Уједињених Нација скинути марихуану са листе наркотика, а јавност је подељена. Једни ову одлуку поздрављају а други се плаше злоупотреба.

Председник социјалног канабис клуба Београд Милош Симић легализацију канабису види као „огромну шансу за економски опоравак Србије, али и за здравље становништва“.„Kанабис је традиционална српска биљка, хиљада година се узгајала у домаћинствима српских породица. Србија је производила седам посто светске производње и једне трећине у Европи. Kанабис је биљка коју човек најдуже користи као лек“, изјавио је он гостујући у „Јутру“ на ТВ Прва.

Председник друштва неуролога Србије др Ранко Раичевић истакао је да канабис треба да прође сва неопходна испитивања.

„Неуролошка заједница је потенцијално највећи корисник у лечењима. Kанабис би се регистровао као помоћно лековито средство, али да би нешто било потенцијално средство, произвођач мора да стандардизује производњу“, изјавио је он.

Додао је и да лекари „немају никакав проблем“.

„Kанабис треба да прође проверу и испитивање Агенције за лекове, али и да се спроводи стриктна промена“, нагласио је он.Психолог у болници за лечење болести зависности, Стеван Kвас истиче да канабис представља „улазну супстанцу у свет наркотика“.

„Једна десетина њих прелази на друге супстанце. Kанабис неретко буде и окидач за психозу“, истакао је он.

Међутим, Симић је рекао да канабис не изазива физичку зависност.

„Израелска студија је показала да су минорне нус појаве. Мали је проценат људи код којих могу да се појаве негативне последице. Али, канабис је другачији од састава до састава. Kод нас се користи увезен са тзв. Kосова и Албанији, прскан синтетичким ТХЦом“, изјавио је он.

Додао је и да „око милион становника у Србији користи канабис“, на шта је др Раичевић одговорио да је то неистина.

„Ако је то тачно, онда смо ми у великом проблему“, закључио је он.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Б92

БОНУС ВИДЕО:

2 Коментара

  1. Одлична одлука што се економије и здравља тиче, ни о једној биљци није испевано више песама, један боксер „избацивач“ у дискотеци прича да за више деценија рада никада није имао проблема са „надуванима“ а са „алкохолисаним“ јесте и то врло бројних и тешких по природи.
    https://www.youtube.com/watch?v=FwIn6hVb_z4&ab_channel=Reggaeville

  2. Конзумирање канабиса је далеко од тога да је безазлено. А ови се спремају да тровање почне на велико и да се омасте на туђој несрећи. Што не одобре узгајање и прераду конопље? Она је далеко исплатљивија и здравија од Индијске конопље. Мислим општеузевши. Пластичне смесе добијене од конопље су неколико пута отпорније од пластичних смеса добијених од нафте, на пример. Можда зато конопља остаје на списку не жељених а индијска која је опструктивна према плућима конзумената одједном постаје пожељна.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.