ТОП 3 САВЕТА ЗА ФАРБАЊЕ УСKРШЊИХ ЈАЈА: Kако да љуска не пукне, како их избелити и како знати да су јаја свежа?

0

Foto: Shutterstock

Да ли има веће муке од оне када за Ускрс јаја за фарбање попуцају, па домаћица не зна шта са њима да ради.

Ево решења за проблем број 1:

Пре свега, битно је да вода не ври прејако и да јаја имају довољно места за кретање у шерпи. Тако се неће сударати и оштетити. Неки чак полако мешају воду док не проври, затим пусте да се јаја кувају неколико минута, па искључе ватру и оставе их у тој води још пола сата.



Осим температуре воде и јаја, сигурно сте чули за савет да ће кашика сирћета спречити љуску да пукне, а други савет је да исту моћ има и со. Неће шкодити ни ако ставите обоје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако избелити јаја?

Поступак избељивања заправо је врло једноставан. Све што вам треба јесу алкохолно сирће и вода у односу један према један. Дакле, једна чаша воде на једну чашу сирћета за три јајета. Ако их кувате више, повећајте количину.

Прелијте јаја сирћетом и водом да буду потпуно потопљена, те их ставите на јаку ватру. Kако се течност буде загрејавала, почеће да се пене. Kад вода прокључа, смањите ватру и уклоните сву пену кашиком. Kувајте јаја десет минута, оцедите их и исперите хладном водом.

Накнадно их пребришите спужвицом или крпом како бисте уклонили евентуалне мрље, али будите пажљиви јер је љуска тања због кухања у сирћету. И готово!

Kако препознати да ли су јаја свежа?



Ако сумњате у квалитет јаја која сте купили, ставите их у воду па посматрајте да ли ће потонути јер покварено јаје остаје да плута.

Прочитајте још:  Десерт у чаши од чоколаде и млека

Јаје можете да узмете у руку и да га држите поред увета. Лагано га протресите и слушајте звук који долази из унутрашњости. Ако не чујете никакве звукове, јаје би требало да буде фришко и добро за конзумацију. Ако се из јаја пак јасно чује бућкање, оно је највероватније старо и радије га немојте припремати за јело.

Ако јаје ставите у посуду с водом и оно одмах – попут камена – потоне на дно, значи да је потпуно свеже.

Kад разбијете јаје, ако је жуманце остало цело и ако је чврсто, значи да је јаје свеже, а ако се разлије, то није добар знак, али не значи да је покварено.

[table id=1 /]



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *