Од данас марихуана није наркотик

1

Марихуана (Фото Пиксабеј)

Министар Златибор Лончар најавио је у уторак да ће Србија скинути марихуану са листе наркотика, те да се већ ради на томе. Наши саговорници, директор Института за општу и физичку хемију и члан Управног одбора Асоцијације конопљара др Стеван Благојевић и Милош Симић из Иницијативе за легализацију марихуане сагласили су се да је потребно да се ускладе препоруке УН са нашим законодавством, те да нема страха од легализације канабиса у медицинске сврхе.

„Већ смо усли у ту проблематику и ми као чланица УН испоштоваћемо све. Радимо на томе и како су они замислили нема разлога да не применимо, а да не угрожавамо грађане и законодавство“, казао је Лончар.

Милош Симић из Иницијативе за легализацију марихуане рекао је за Нова.рс да је управо изашао са састанка са представницима Министарства здравља и најавио да очекује позитивне кораке у правцу несметаног коришћења канабиса у медицинске сврхе.




„Оно што смо данас могли да чујемо наговештава да ће се неке ствари заиста променити. Оно што је битно нагласити јесте да су Уједињене нације 21. децембра после четири године разних студија донеле одлуку да канабис није штетан по здравље и живот људи, ма колико да га користите. Остављен је у категорији лекова који се користе у терапијске и научноистраживачке сврхе“, рекао је Симић за Нова.рс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је рекао да је велики људи који се лечи у Србији и тако подлежу кривичним санкцијама.

„Њих осуђују на казну затвора од по неколико година. Ми смо данас управо покушали да решимо тај проблем и направљени су први кораци у решавању таквих ситуацију. Болесне људе држе као криминалце и они изађу у много горем стању. Само наших 20 чланова је било хапшено и процесуирано у претходних пар година“, казао је Симић.

Прочитајте још:  Детаљи истраге о хапшењима у случају "Јовањица": Припадници МУП И БИА чували дрогу и евре

Директор Института за општу и физичку хемију и члан Управног одбора Асоцијације конопљара др Стеван Благојевић рекао је за Нова.рс да је цео проблем настао због лоших закона, те да је потребно правити разлику између марихуане која се користи у индустрији и за личну конзумацију.




“Потребно је пре свега разјаснити постојећи Закон о психоактивним супстанцама. Треба направити разлику између марихуане за уживање и индустријске конопље коју ми сада гајимо. Садашњи закон то потпуно изједњачава. Такође, треба правити разлику између конопље и прерађене конопље, која се користи за добијање уља и влакана на пример”, рекао је Благојевић за Нова.рс.

Он је додао да се актуелни закон сукобљава и са Законом о храни.

“Ми имамо обавезу према Уједињеним нацијама И полиције у Бечу које дају неке препоруке да их усвајамо. Једна од тих препорука је да тај ЦБД из марихуане, односно их конопље није опасан. А наша конопља из Новог Сада заиста нема већи ниво од прописане границе коју је полиција прописала. Дакле, потребно је још једном разјаснити ове законе и ускладити их”, казао је Благојевић.




Члан Управног одбора Асоцијације конопљара каже да је проблем што ви ни по једном закону не смете да прерађујете конопљу.

“Дакле ви можете да купите парцелу и засадите конопљу, ту није никакав проблем. Он настаје оног момента када ви желите да прерадите ту конопљу. Новим законом би се уредило да се марихуна користе у медицинске сврхе. Наша конопља је испод тих 0,3 ТХЦ, што је дозвољена граница И ту нема никаквих психоактивних супстанци”, објашњава Благојевић.

Прочитајте још:  Око 50 градова у Србији има систем за пречишћавање отпадних вода, пола не ради

Он каже да ова конопља уопште није опасна и да има дугу историју у Србији.

“Индустријска конопља у Србији има историју дугу сто година, верујте ми. Та конопља уопште нема ТХЦ-а, смешно је то. Од тога је опаснија кока кола”, закључује Благојевић.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Од данас марихуана није наркотик

  1. E, dupe jedno (da izvine ovaj narod ovde)
    Što ne kažete da ne smete ništa da uradite bez Bečkog odobrenja, nego kao vi to kao nešto mislite, premišljate i mudrujete. Tako i za Koronu. Dupeta jedna.

    “Радимо на томе и **како су они замислили нема разлога да не применимо**, а да не угрожавамо грађане и законодавство“, казао је Лончар”

    Dupe jedno. C,c,c.c,c… ma, “nema razloga da ne primenite”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *