Биолошки факултет: Написали смо студију изузетно лошу по Рио Тинто и спремни смо на последице

1

Упркос притисцима, Биолошки факултет написао је студију која је изузетно лоша по Рио Тинто и спремни смо да сносимо одговорност, рекла је јуче (9. април) професорка на овом факултету Биљана Стојковић, говорећи о студији која је требало да утврди утицај компаније Рио Тинто и њиховог пројекта “Јадар” на животну средину, а чији резултати још увек нису објављени.

“Спремни смо да све последице подносимо, али знамо да смо одговорни према животу. Стали смо у одбрану природе у овој држави”, рекла је Стојковић након перформанса којим је послата порука “Рио Тинто марш са Дрине”.

Професорка Биолошког факултета изјавила је за Нова.рс да су њене колеге, које су укључене у студију, трпеле притисак да свој извештај промене, али то нису урадили, већ су се држали чињеница.

“Оно чега се сад плаше јесте да ће ту студију да поделе на делове, да искомбинују и да забашуре”, објаснила је Стојковић.Потврдила је да Рио Тинто још увек није објавио поменуту студију и да професорима који су у њу укључени уговори забрањују да говоре о резултатима, али да је, по њеним сазнањима, студија негативна по Рио Тинто.

Подсећамо, декан Биолошког факултета Жељко Томановић раније је рекао да је Биолошки факултет међу институцијама које су учествовале у изради студије који је наручио Рио Тинто и да ће резултати бити објављени када компанија то одобри.“Ми имамо уговором поверљивост, док то не буде јавно објављено. Било би неозбиљно да вам било шта кажем о резултатима. То је сада на компанији. Свуда у свету је то тако, када вам неко наручи истраживање, морате да поштујете тог наручиоца“, рекао је тада Томановић и додао да је Биолошки факултет свој посао урадио професионално.

Професорка Стојковић раније је говорила о томе да је Биолошки факултет требало да добије нову зграду у коју је требало да буде смештан са још два факултета, да је био готов тендер и пројекат. Међутим, пре мање од месец дана стигла је информација да су експерти Светске банке напрасно рекли како је планирана зграда премала за три факултета па је Биолошки избачен из пројекта, док су друга два остала.

Стојковић је навела да би узрок томе могле да буду стручне реакције професора Биолошког факултета на разна дешавања у држави, а посебно у вези са заштитом животне средине. Ту спада и студија коју је тражио “Рио Тинто”.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!извор: Луфтика

БОНУС ВИДЕО:

1 Коментар

  1. А да вас неко други ангажује да направите исту студију па да је онда он објави?
    Ево ја ћу вас унајмити за десет евра за ту студију, а ви ако сте толико родољубиви урадићете то и за мање пара,само да истина стигне до народа!
    С тим фамозним рио тинтом ваљало би из земље протерати и оне који су их овде пустили. И то са све породицама у сточном вагону и само са гаћама за пример другима који нас и даље пљачкају на све могуће начине!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.