ЗАКОН О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА: Да ли ће га Вучић потписати ако буде изгласан?

1

фото: Instagram/buducnostsrbijeav

Волела бих да председник Србије Александар Вучић буде у ситуацији да одлучује о потписивању указа, јер би то значило да је Скупштина изгласала Закон о истополним заједницама, што би био јако добар корак за нашу земљу, поручила је данас министарка за људска и мањинска прва и друштвени дијалог Гордана Чомић.

Након што је председник Вучић изјавио да не може да потпише Закон о истополним заједницама, ако га Народна скупштина усвоји, јер је, наводи, дужан да штити Устав, Чомић за ТВ К1 каже да какав год буде исход тог процеса, једно је сигурно – нема указа којим се може поништити живот.

Она је за ТВ К1 рекла да се тренутно чека мишљење експерта Савета Европе, који ће процењивати да ли је тај закон у складу са забраном дискриминације.

“Једно је сигурно – нема указа којим можете поништити живот, и шта год Србија буде одлучила, људи, чије је лично својство да живе у истополним заједницама, тако ће живети, а са законом ће бити мање несрећни, јер ће имати решене имовинске и друге односе…”, навела је Чомић.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање како тумачи Вучићево “не” за Закон о истополним заједницама, Чомић каже да је реч о владавини права, те да је то његова надлежност.

“Оно што је новост у тој изјави, а коју је мало ко из јавног мњења чуо, јесте да он говори о промени Устава. То до сада никоме у Србији није пало на памет”, рекла је министарка, уз оцену да је то важна порука.

Прочитајте још:  У телу 500 пута више уранијума од нормалног: Нови докази о НАТО бомбардовању




Наглашава да је постојећи Устав људскоправашки и антидискриминациони, у коме, додаје, постоји опредељење државе да гради владавину права, слободу медија и друго, што, напомиње, често мањка у јавности.

Међутим, истиче, не сме се одустати од онога што пише у Уставу.

Чомић поручује и да је велика борба за слободу медија у Србији, коју оцењује оценом два.

Она указује и да је влада од 2012. године остала доследна европским реформама, као и да је “покушајима градила и простор за Закон о забрани дискриминације”.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *