„Док они ратују, ми гинемо“: Исповест Палестинке из Појаса Газе

0
Израел

Израел (Фото: пиxабаy.цом)

Чујемо експлозије непрестано, од израелских напада или ракета које испаљују милитанти из Појаса Газе. Док они ратују, ми гинемо и сведочимо деструкцији око нас, каже Ајда Салем, Палестинка која живи у Појасу Газе.

Претходних неколико дана су нам посебно тешки, јер смо суочени са уништавањем, каже Ајда Салем за Спутњик интернешнел.

„Ситуација је ужасна. Ако питате обичне људе, већина ће вам рећи да нису спремни за нову ескалацију сукоба са Израелом. Многи живе у сиромаштву, здравствени систем нам је слаб и још један рат би све то погоршао“, каже она.
Њена фрустрација је разумљива. Претходни сукоб са Израелом начинио је Појасу Газе неповратну штету. Само је у 2014. години, током израелске операције после отмице и убиства три израелска дечака, уништено 18.000 кућа у Појасу Газе.




Поред тога, године израелске блокаде и лоша економска ситуација, уз избијање пандемије вируса корона, довели су до тога да већина становника сматра да нови рат са Израелом није неопходан и да би само погоршао већ посрнулу економију и многе гурнуо у сиромаштво и глад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, Ајда Салем додаје да већина становника Газе подржава Хамас у намери да „одбрани џамију Ал-Акса“.

Нови сукоб Израела и Палестинаца избио је након уличних нереда током месеца Рамазана, који су почели због тога што су израелске власти одлучиле да због пандемије вируса корона ограниче приступ Храмовној гори, коју и Јевреји и муслимани сматрају светом, где се налази и џамија Ал-Акса.

Уследили су ракетни напади Хамаса на израелске градове, на које је израелска војска одговорила.

Прочитајте још:  ЛУКАШЕНКО: Корона је само изговор, покушавају да прерасподеле свет




Ајда Салем нада се да ће сукоби бити брзо завршени.

„Не желимо да изгубио наше животе и куће. И знамо да ће, уколико се сукоби наставе, Појас Газе имати још жртава“, каже Ајда Салем.

Међутим, крај сукоба се не назире. Израел је одбио понуде за међународно посредовање, а премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је да ће се конфронтација наставити „док Хамас не научи лекцију“. Портпарол Израелских одбрамбених снага Хидаи Зилберман навео је да Израел разматра могућност копнене инвазије.

„Сви се надамо да ће се сукоби завршити до краја Рамазана (четвртак). Али ако почне копнена инвазија, наставиће се данима. Још више крви биће проливено, али ће Хамас искористити то како би повратио популарност“, каже Салем.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *