ГОРИ ОД АФРИKЕ! Плате у Руанди, Сомалији, Гани, Тунису и Египту ВЕЋЕ него у Србији!

1
(фото: Весна Веизовић)

Просечне нето плате (без пореза и доприноса) су прошле године у чак 21 афричкој земљи биле веће него у Србији, а само у 12 држава су биле ниже, рекао је агенцији Бета директор Мреже за пословну подршку у Србији Драгољуб Рајић.

Он је подсетио да је у 2016. години просечна нето пата у Србији износила 397,49 долара или 46.097 динара.

Рекао је да су више просечне плате од грађана у Србији у прошлој години имали запослени у Анголи, Либији, Замбији, Лесоту, Јужноафричкој Републици и Малавију, где су износиле од 1.806,50 до 1.126,12 долара.

“Србију су претекли и Либерија, Намибија, Габон, Свазиленд, Kонго, Боцвана, Судан, Џибути, Обала Слоноваче, Чад, Танзанија, Екваторијална гвинеја, Мароко, Мозамбик и Зимбабве, где су плате износиле од 998,93 до 397,78 долара”, рекао је Рајић.“Овакви резултати показују да концепцију развоја економије у Србији треба под хитно преиспитати јер је Србија по стању у економији на нивоу средњеразвијених афричких земаља у којима влада безакоње и корупција”, оценио је Рајић.

Већини тих земаља, према његовим речима, недостају основне животне намирнице и принуђене су да их увозе, за разлику од Србије која има и вишкова за извоз.

Ниже просечне нето плате него у Србији у прошлој години имали у запослени у Мауританији, Гани, Kенији, Руанди, Тунису, Тогу, Нигерији, Сомалији, Уганди, Египту, Сенегалу и држави Мали, где су зараде биле у износу од 332,68 до 114, 20 долара, рекао је Рајић.

“До 2008. године нето зараде у Србији осетно су расле јер је то био период приватизације па је држава пунила буџет за зараде у јавном сектору које у значајној мери утичу на просек зарада у земљи јер у јавном сектору, јавним предузећима, државној управи и локалним самоуправама ради више од 42 одсто запослених у Србији”, рекао је Рајић.Додао је да је 2008. године започела светска криза али да је значајан број афричких земаља и у том периоду имао сталан развој и раст у односу на Србију.

Привредници у Србији, према његовим речима, годинама траже промене у привредном систему земље и другачији приступ развоју у коме ће се дати већи простор предузетничким идејама и образованим и креативним појединцима.

Додао је да се парафискални намети морају укинути и смањити бирократија да би се олакшало пословање.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Инфокликс

1 Коментар

  1. И не само да су им плате веће него много мање раде, то јест петком раде скраћено до 12 а субота, недеља не раде … Повољнији закон о раду, али нису имали „комунистичку“ револуцију у насиљу која је приватно преточила у „друштвено“ у крвавом насиљу 45 а по том 91- 95 „друштвено“ иста банда „транзитирала“ у своје приватне џепове преко „тајкуна“ и фирми „купљених“ за 3$ док је народу гурнула пушке у руке да се „забавља“ грађанским ратом док је пљачка поново одиграна у сенци крвавог насиља.
    Никад у Србији неће бити боље док се не раскринка срамна историја и обештети и очисти држава од насилника и мега криминалаца.
    Зашто: Па зато што та багра ништа поштено не зна радити и даље пљачкају буџет на терет грађана преко својих лажи фирми, бесрамно безакоње покривају корумпираним тужиоцима, судијама и друштвеном организацијом подређено насилним лоповима огрезлим у крви. Ни после 30 година од поновне „транзиције“ нису почели легално пословати него и даље варају тлаче раднике, пензионере, грађане и нерођено потомство задужујући га за новац који зајмају на њихов терет, а опљачкано преписују на имена својих породица што у иностранству што у земљи у којој нико не пита одакле новац за улагање у хиљаде зграда, хотела, аква паркова, винарија, плантажа …
    Никада на безакоњу ништа законито се не може направити да ваља, нарочито у Србији где владају неСрби, свачија је Србија само Србинова није.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.