Да ли је реално да се од 21. јуна живот врати у нормалу

1

Радовановић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да постоји могућност да се дозволе славља, свадбе, рођендани и прославе од 21. јуна. Да ли ће такво попуштање мера бити прерано, питан је епидемиолог Зоран Радовановић.

„Од 21. јуна желимо да отворимо Србију за славље, свадбе, рођендане, прославе, али за то морамо да имамо 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва. Сада смо на 42 одсто или око 2.270.000 људи“, рекла је Брнабић у Жагубици.

Повратак у нормалу од 21. јуна?

Сличне најаве чули смо и од Зорана Гојковића, као и од Дарије Кисић Тепавчевић.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Уколико се у следећем периоду настави овакав пад броја новозаражених и уколико будемо имали 50 одсто пунолетних грађана који су вакцинисани, моћи ћемо после 21. јуна да кренемо и у организацију различитих врста догађаја везаних за већа колективна окупљања“, саопштио је после седнице Кризног штаба покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

„Уколико се настави овакав тренд вакцинације, то ће се сигурно одразити и на даљи пад учестоласти обољевања, а то ће нас полседично довести и до тога да већ током наредног месеца можемо да уживамо и у другим врстама окупљања“, истиче Кисић Тепавчевић за РТС.

Др Предраг Кон је рекао да нема разлога држати мере „кад се вирус спушта“ али је апеловао на младе да се вакцинишу.

„Сва славља могу да се планирају али ће бити усклађена са тренутним мерама, па процену ће донети комплетан кризни штаб јер како време пролази све се одмерава и најкорисније се усваја. Ја нисам задовољан нити је било ко задовољан што мора неког да закључава и спречава га да ради али сада када вирус попушта, сада треба да будемо најпаметнији, и ту не смемо да направимо грешку“, изјавио је др Кон.

Прочитајте још:  Снажна олујна ћелија иде преко Словеније, Хрватска у приправности, РХМЗ издао упозорење за Србију



Скромне препреке заразе

Епидемиолог Зоран Радовановић наводи да је још прерано уклонити већ лабаве мере против ширења коронавируса.

„Ако бисмо при овог учесталости заражавања, те скромне препреке ширењу заразе уклонили, онда би развукли овај талас епидемије много дуже. Ишао би хоризонтално, можда би се повећао број оболелих, а циљ је да се сада стрпимо и да имамо релативно мирно лето“, говори Радовановић.

Епидемиолог подсећа да и даље имамо велики број заражених, а мере су ионако већ лабаве и слабо се поштују.

„У Београду још неко и носи маске, ван Београда скоро нико. Све време имамо један од најтолерантнијих, најлабавијих приступа сузбијању епидемије. Зато имамо много више умрлих него што би се очекивало – близу смо врха светске листе“, каже он.

Сматра да, кад се попусте мере, неће бити великог таласа јер су многи већ били заражени или су примили вакцину.



„Али опет, проблем је ово што се дешава – нисходни крак епидемије је много мање стрм него што бисмо волели, много спорије опада. То је због тога што су мере лабаве. Ако би се још попустиле, онда би то ишло још мање стрмо наниже. Суштина је да треба да наговоримо људе да се вакцинишу, па ће све бити друкчије. Можемо онда имати и Егзит, али само ако би знантно пао број заражених“, открива.

Ми не можемо знати колики део популације је пркужен јер немамо адекватне податке, указује Радовановић.

„Проблем је што су они који су били заражени прошлог лета и имали блажи облик болести, код њих је већ отпорност на вирус престала. Постоје неки подаци да је после другог таласа 22 одсто било заражено – али то је било претеривање. Главни таласи су били трећи и четврти. Како није урађено истраживање на репрезентативном узорку, ми не знамо колики број особа има антитела због прележане болести, па не знамо ни колико од вакцинисаних су они који су прележали ковид. Јер, вакцинисали су се и једни и други, па ту постоје преливања“, рекао је.

Прочитајте још:  Глобални пад интелигенције

Најзад, Радовановић је дао и своју процену када бисмо заиста могли да достигнемо повољну епидемиолошку сиутацију.

„Ако бисмо достигли једно пет, или пет и по милиона вакцинисаних, или природно заражених, онда нисмо могли да одахнемо и да се опуштеније понашамо преко лета. Важно је сада што више вакцинисати и то је цела мудрост“, закључује.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли је реално да се од 21. јуна живот врати у нормалу

  1. Уцене, условљавање, мамчење на “вакцинисање” … се наставља 24 сата дневно годину и по, а 800% је канцер у порасту у последњих 30г.
    Онима који попусте под притиском, уценом, гњаважом … и “вакцинама” нек је Бог у помоћи …
    Тужбе за геноцид ковид “струци” су кренуле а суђење на јесен, е онда Бог нек је у помоћи тој багри зликовачкој која уништава свој људски род “мерама” и “вакцинама”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *