Јоаникије ће бити нови митрополит црногорско-приморски

2

Владика јоанакије (Фото: https://m.cdm.me/)

Избор новог митрополита црногорско-приморског биће једна од најважнијих тачака дневног реда предстојеће седнице Светог архијерејског сабора, која ће почети 24. маја у Београду. Тачан термин заседања зависиће од времена пристизања архијереја у Београд. Мајски Сабор биће прво заседање највишег тела СПЦ којим ће председавати патријарх Порфирије.

Иако ће о наследнику владике Амфилохија одлучити чланови „црквене скупштине“, највеће шансе за митрополитско достојанство, према сазнањима Новости, има садашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који као администратор тренутно управља Митрополијом.



– У врху цркве искристалисао се начелан став да би најбоље решење за цетињски трон био овај архијереј – каже саговорник Новости из СПЦ. – Процењено је да је он најпогоднија личност да води тамошњу цркву, допринесе смирењу националних и политичких тензија и ради на зближавању Србије и Црне Горе. Ужива велики углед и добро је прихваћен међу верницима. По свему би требало да буде достојан личности и дела покојног митрополита Амфилохија.

У врху СПЦ веома добро стоји и владика јужноамерички Кирило (Бојовић), али тренутно се процењује да је потребнији на америчком континенту. Чланови Сабора, посебно они чије су епархије на тлу Црне Горе, биће упознати са нацртом Темељног уговора који ће СПЦ закључити са Владом у Подгорици. Закључење овог документа и успостављање односа са државом према његовим одредбама биће међу најважнијим задацима новог цетињског владике. Потписивање споразума између СПЦ и Црне Горе, најављено је после избора митрополита, што овој тачки дневног реда даје додатну тежину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За разлику од Митрополије црногорско-приморске, која би на мајском Сабору требало да добије надлежног архијереја, на предстојећем заседању највероватније неће бити биран нови митрополит загребачко-љубљански. Ова врста избора, како ствари стоје, биће одложена на годину дана, а овом епархијом наставиће да управља у својству администратора патријарх Порфирије.

Прочитајте још:  Велике афере српских власти долазе у фокус европске јавности



Седница Сабора, како се најављује у СПЦ, биће организована сходно противепидемијским мерама, због чега ће изостати и најављено устоличење патријарха у Пећкој патријаршији. Владике ће се окупити и заседати у крипти Храма Светог Саве, по сценарију по коме је крајем фебруара одржан изборни Сабор. Пленарна сала у Патријаршији, где се обично одржавају саборске седнице, не испуњава услове за држање дистанце међу учесницима заседања.

Много тачака на дневном реду

Предстојеће заседање највишег тела СПЦ прво је од 2019. године, па се очекује згуснут дневни ред и велики број одлука. Епископи две године нису поднели извештаје о раду, а разматрање чека и велики број текућих питања везаних за црквену просвету, градитељство, радове на Храму Светог Саве… Епископи СПЦ предвођени патријархом 29. маја на Врачару служиће помен приложницима и ктиторима Светосавског храма, а на састанку са Одбором за изградњу Храма упознаће се са плановима завршних радова.

[table id=1 /]



Аутор Р. Драговић

Извор Вечерње новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Јоаникије ће бити нови митрополит црногорско-приморски

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *