Бугарски политичар:Македонска нација створена у Москви 1945.

1
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Бугарски посланик у Европском парламенту Ангел Џамбаски изразио је данас огорчење због честитке руске амбасаде у Скопљу македонском народу у част 24. маја, Дана свете браће Кирила и Методије.

У Бугарској се данас први пут обележава Дан бугарског писма, док се раније се овај дан називао Даном словенске писмености, бугарске просвете и културе, али је прошле године био званично преименован у Дан свете браће Кирила и Методије, бугарског писма, просвете, културе и словенске књижевности.




Предлог да се празник назове Даном бугарске, а не словенске писмености, стигао је од ВМРО БНД.

Како су саопштили из те странке, ”ова иницијатива има за циљ да се празник огради од покушаја Скопља да присвоји ћирилицу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руска амбасада у Северној Македонији је честитала Македонцима празник, наводећи речи председника Русије Владимира Путина који је саопштио да је писменост у Русији стигла из Македоније, преноси Спутњик.




Џамбаски је тим поводом изјавио да се „македонска нација појавила 1945. године”.

„То је један од ваших најсрамнијих фалсификата и најжалоснијих. Писменост и православље је стигло у данашњу Русију из Бугарске. То је чињеница. ‘Македонски алфабет’ је створен, заједно са македонском нацијом, у Москви 1945. године. Та лаж је највећа срамота. Стидите се”, поручио је Џамбаски руској амбасади.

Руска амбасада у Софији је у обраћању Бугарима употребила нови назив празника, док је амбасадорка Елена Митрофанова нагласила значај дела свете браће за Русију.

„Драги пријатељи, без сваке сумње, улога Бугарске у ширењу словенске писмености, језика и културе је неспорна…И у Бугарској и у Русији брижљиво чувају и поштују наслеђе свете браће Кирила и Методија, који су одредили самосвест и развој братских словенских народа за дуге векове”, саопштила је Митрофанова, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Алармантно у Северној Македонији: Пола владе у изолацији, Албанци митингују, расте број заражених

[table id=1 /]



Танјуг

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бугарски политичар:Македонска нација створена у Москви 1945.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *