Медведев о повратку Крима у састав Русије: Да је само Запад био паметнији

1
одштету, медведев

Медведев Дмитриј (Фото: Sputnik / Дмитрий Астахов)

Русија је уморна од конфронтације са Западом, а састанак лидера Русије и Америке је прилика да се разговара о најтежим темама, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Нису само поједини људи уморни од конфронтације. Рећи ћу вам – сви смо уморни од конфронтације. Коме се то допада? Никоме. Ни мени се то не допада. Сигуран сам да се не свиђа ни председнику, ни другим мојим колегама. Објективно говорећи, нисмо ми развили ту спиралу конфронтације“, рекао је Медведев за лист „Комерсант“.

Како је нагласио, „одговарајући на процедуру гласања за враћање Крима у састав Русије Запад је могао поступити много паметније, да не уништи односе“, и да истовремено изнесе неке своје забринутости.



„Али они су све уништили, спалили до темеља. Не желим да кажем да је увек у свему крива једна страна, да смо ми добри, а да су они увек лоши. Али у овој ситуацији ми сигурно нисмо били иницијатори такве конфронтационе спирале. Али према томе се треба односити без фатализма. Све се може вратити“, додао је Медведев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, партнери на Западу су „мало обезобразили због своје моћи, посебно након распада Варшавског пакта“.



„Без обзира на то, никоме није падало на ум да прекине све путеве комуникације. А шта су учинили наши партнери, на пример, у ЕУ или у САД? Почели су да уводе индивидуалне санкције“, подсетио је Медведев, рекавши да су односи Русије и Запада сада гори него у периоду хладног рата.

Међутим, како је истакао, предстојећи састанак лидера Русије и САД Владимира Путина и Џоа Бајдена прилика је да се разговара о најтежим и најконфликтнијим темама.

Прочитајте још:  Песков: Крим је део Русије, одговорићемо на сваки напад на полуострво

„Потребни су нам стабилни, добри, добросуседски, узајамно корисни односи са ЕУ и са САД, са свим другим земљама. Али питање је у томе какав став имају наши партнери. Последњих година ти односи су се драматично погоршали, и то није била наша иницијатива“, констатовао је руски званичник, истакавши да је „потребно пронаћи неке друге, нормалне, стабилне принципе сарадње“.

Подсетимо, самит Путина и Бајдена планиран је за 16. јун.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Медведев о повратку Крима у састав Русије: Да је само Запад био паметнији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *