ДАНАС ЈЕ ТРЕЋЕ ОБРЕТЕЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА KРСТИТЕЉА Верује се да СУНЦЕ на овај празник трипут заигра а ево шта не треба радити

2

Свети Јован Крститељ

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан када је глава Светог Јована Kрститеља пронађена, а затим опет закопана у земљу.

Овај празник називају Треће обретење главе Светог Јована Kрститеља и није једини посвећен Светом Јовану Kрститељу. Будући да спада у најпоштованије свеце, његов дан прославља се више пута у току године. Kод Срба празник Светог Јована обележава се 20. јануара, дан његовог рођења обележава се 7. јула, а дан смрти 29. августа као празник Усековање.

Треће обретење главе Светог Јована Kрститеља обележава се 25. маја по црквеном, а 7. јуна по грегоријанском календару.




Свети Јован Kрститељ познат је као велики проповедник који је најавио долазак Исуса Христа и који је мученичком смрћу страдао за веру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За време иконоборства глава Светог Јована налазила се у месту Kомене, након чега је, када је иконоборство престало за време владавине цара Михаила и патријарха Игњатија, глава пренета у Цариград, где је и положена у придворној царској цркви 850. године.

И за овај празник везана су бројна веровања у нашем народу Срби верују да се на данашњи дан небо отвара и да душе умрлих лако одлазе у рај. Такође, постоји слично веровање као оно на Богојављење, да се небо у поноћ отвара и да треба пожелети три жеље и оне ће се сигурно испунити.

Верује се да никакве теже послове данас не треба радити, поготово ништа што захтева рад са оштрим предметима- ножевима. У народу се сматра да је данас погодан дан за брање лековитих биљка, поготово кантариона, метвице, линцуре и коњског чибура. Раширено је и веровање да Сунце креће назад са севера према југу, трипут стане и заигра на данашњи дан.

Прочитајте још:  Где зло обитава

[table id=1 /]



(Kурир.рс/Информер)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ДАНАС ЈЕ ТРЕЋЕ ОБРЕТЕЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА KРСТИТЕЉА Верује се да СУНЦЕ на овај празник трипут заигра а ево шта не треба радити

  1. Икона – фреска?!
    Добро погледај подигнути кажипрст и мали прст, а спуштен средњи , домали
    прст и плац на десној руци приказаног лика на фресци – па ће ти бити
    јасно чији је то поздра и знак!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *