Хоће ли почети вакцинацијa деце од 12 до 16 година у Србији – какав је став струке

4
EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

После америчке Управе за храну и лекове, зелено светло „Фајзеровој“ вакцини за имунизацију деце од 12 до 16 година, дала је и Европска агенција за лекове. Руководилац Дечје клинике КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, др Оливера Остојић, каже за РТС да су педијатри увек за вакцинацију. Педијатриски став је вакцинисати све што може да поремети квалитет живота, раст и развој наше деце, поручује Остојићева.

И у Србији се разматра одлука да се вакцинишу деца од 12 до 16 година. Како сазнајемо, јуче је компанија „Фајзер“ поднела захтев нашој Агенцији за лекове и медицинска средства.

Докторка Оливера Остојић каже да су предијатри увек за имунизацију.

„Врло добро знамо да су у обавезном календару вакцинације вакцине против болести које су биле са компликацијама, негде и смртоносне, а искорењене су и захваљујући њима ми имамо здраву децу“, наводи Остојићева.Наглашава да је педијатријски став – вакцинисати све што може да поремети квалитет живота, раст и развој наше деце.

Апсолутно смо за то да децу од 16 година треба вакцинисати, тешких клиничких слика је највише било баш у том узрасту, они се највише крећу и најдруштвенији су, додаје Остојићева.

„А и од 12. године треба размишљати о тој вакцини, јер и та деца су угрожена и преносиоци су инфекције. Видели смо да је вакцина и сигурна и безбедна и да нема никаквих компликација осим неких локалних реакција које су нормалне после сваке вакцинације. Педијатри су увек за имунизацију“, поручује докторка.

Навела је и да већ недељу дана немају пацијенте у Дечјој ковид болници у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

„Немамо нових пријема, пацијенте смо отпустили, пре неколико дана је изашао последњи пацијент, беба из Новог Пазара“, каже Остојићева.

Истиче да имају добру организацију у две одвојене зграде, тако да су почели да збрињавају пацијенте који немају ковид.

„У једном делу смо отворили амбуланте и ту нам сада најчешће долазе пацијенти који су прележали ковид. Ту их прегледамо, радимо неке лабораторијске анализе, рендген плућа, спирометрију да видимо шта се дешавало са децом после ковид инфекције“, закључила је докторка.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТС

4 Коментара

  1. ..“струка“ у Србији не постоји…само постоје послушници СЗО и остали који ћуте да се не замере….

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.