Немачка: Болнице пријавиле 13700 лажних ковид пацијената ради незаконитог стицања финансијске користи?!

1

(Фото EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

Скоро 14.000 кревета за пацијенте интензивне неге требало би да помогне болницама кроз коронске таласе. Али Министарство Шпана не може да провери да ли постоје.

Готово да је подлегло критикама прекомерно високих износа накнаде за кампању дистрибуције маски у апотекама: Савезни уред за ревизију (БРХ) дао је савезном министру здравља Јенсу Спахну (ЦДУ) још два шамара.

Поред 10,2 милијарде исплата компензација за губитак продаје болница у вези са короном само за 2020. годину, извештај је критиковао и плаћања за изградњу кревета за интензивну негу.

Савезна влада је уредбом издвојила 700 милиона евра. 13.700 додатних кревета за пацијенте интензивне неге: унутрашњост треба створити и обезбедити јастук за врхове коронских таласа. Само: Неразумљиво је да ли је услуга која је већ плаћена заиста испоручена по наруџби.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је углавном због потешкоћа у дефинисању питања шта чини кревет за интензивну негу и колико их болница има на располагању. Јер савезне државе користе различите дефиниције за своје статистике. Извештај у листу “Билд” изнео је наводе да су болнице вештачки одржавале попуњеност како би прикупиле више одштете.

Према ревизорима, програм је у почетку био „врло перспективан“. Јер с обзиром на могуће будуће епидемије, кревети са интензивном негом могли би дугорочно учинити здравствени систем отпорнијим на кризе. Управо је зато толико важно да ови кревети заиста постоје.

„Савезна служба за ревизију приговорила је чињеници да БМГ још увек није у стању да поуздано квантификује број кревета за интензивну негу који су стварно постављени са могућностима вентилације“, каже се у извештају. Поред тога, нису обезбеђене опције контроле и опоравка. Министарство је оптужено да је средства дистрибуирало са лејком.

Ове потешкоће у контроли су укорењене у врло прагматичном проблему: кревет за интензивну негу није само кревет за интензивну негу. Кревети за пацијенте интензивне неге: унутра након операције срца или кревети за децу за интензивну негу нису погодни за негу коронарних болесника: унутра са тешким течајевима – било зато што су у одељењима која нису безбедна за корону или због тога што једноставно није погодан.

Прочитајте још:  Трампов адвокат је рекао да ће одбрана бившег америчког председника тражити да се одустане од оптужби



Болнице наведене у регистру Немачке интердисциплинарне асоцијације за интензивно лечење и хитну медицину (Диви) немају јединствен, диференциран систем за ове разлике. Из ових дефиницијских потешкоћа делимично је произашла оптужба против Диви-регистра да су манипулисали бројевима.

Зато што је у августу 2020. године број кревета за интензивну негу нагло опао. Интерниста Матија Шрапе тада је Диви оптужио за манипулацију . Одбацили су ово заједно са другим професионалним друштвима и објаснили промену броја новим критеријумима за статистику. На пример, дечији кревети за интензивну негу испали су из броја.

Управо по том питању, БМГ се у петак бранио у „информативном листу“, одговарајући тако на наводе БРХ. Јер милијарде надокнада за кревете су остале бесплатне и изгубљена продаја услед отказаних операција била је делимично последица стопе искоришћења интензивних капацитета.

„Коришћење капацитета за лечење интензивне неге у појединим окрузима само је један од неколико параметара у сложеном систему плаћања накнада“, каже се у поруци.

Спахн је од савезних држава затражио правилно евидентиране податке
Овим је Министарство реаговало на делове у ревизорском извештају који су се односили на упозорења Института Роберт Коцх (РКИ). Ово се заснивало на становишту да пријављени број интензивних капацитета није био погодан за мерење.

Поред тога, према овом приступу постојао би ризик да би потенцијални примаоци уплате утицали на параметре плаћања, према извештају – тј. Немачко болничко друштво је, на пример, имало утицај на БМГ. Међутим, болнице немају утицај на критеријуме попут седмодневне инциденције, супротставио се БМГ.

Поред тога, од РКИ се тражи да не врши даља ретроспективна прилагођавања пријављених ИТС капацитета како би се спречила било каква сумња на манипулацију. Спахн је такође затражио од савезних држава да имају чисто евидентиране податке. И овде се понавља сукоб између савезне владе, савезних држава и болница, који би према ревизорима имали користи од „мртвих ефеката“.

Прочитајте још:  ШТАБОВИ ИЗНАД УСТАВА: Наредбе о ношењу маски и ограничењу кретања – неуставне!

Лекари интензивне неге Диви одговорили су у петак детаљним саопштењем за штампу на наводе да су пријављене бесплатне кревете интензивне неге у регистру интензивне неге вештачке клинике могле вештачки да смање: „Регистар интензивне неге Диви и тражени подаци овде из свих одељења интензивне неге са акутном негом у Немачкој, око 1330, било је и било је еластично у сваком тренутку – да би се проценила пандемија и ситуација у јединицама интензивне неге “.



Диви нема назнака да су болнице сачиниле намерну лажну пријаву, наставља се. “Чврсто одбацујемо сумњу да се болнице у великој мери обогаћују намерним лажним извештајима.”

Подаци из регистра интензивне неге увек су се поклапали са подацима других система надзора. „Сходно томе, са овим бројним механизмима и контролним телима, није могла да се догоди ниједна превара са креветима за интензивну негу у великим размерама“, рекао је Диви.

Федерално министарство здравља (БМГ) уложило је све напоре како би осигурало једнообразност кревета за интензивну негу, како показује извештај. БМГ је у лето 2020. године одлучио да „болнице треба да извештавају ретроспективно од 1. јануара 2020. године о стварно инсталираним, технички потпуно опремљеним местима за лечење са ниском и високом негом и ЕЦМО“, каже се у извештају.

Ови напори су потом очигледно пропали због потешкоћа у комуникацији између болница, држава које су одговорне за болнице и савезне владе. У септембру 2020. године, Савезно министарство здравља затражило је од савезних држава да затраже од болница да шаљу извештаје о корекцији како би се постигао јединствени статус широм земље. То вероватно није успело: „Међутим, чак и након тога, постојала је потреба за дискусијом и појашњењем у вези са дефиницијом“, рекли су ревизори.

Прочитајте још:  Немачки министар одбране потврђује да Берлин неће испоручивати крстареће ракете Кијеву

Резултат: до данас се тренутни број кревета за интензивну негу не може упоредити са оним пре пандемије. То је заправо апсолутно неопходно како би се проверило да ли је и 700 милиона евра новца пореских обвезника постигло резултат за који су намењени. Изводи из извештаја такође показују да велики део одговорности лежи на савезним државама и болницама – или да БМГ није довољно јасно саопштио шта је дефиниција кревета за интензивну негу.

Захтев за отплатом постаје изазов
Пракса је сложена: неке болнице су надоградиле места за лечење са ниском заштитом и добиле пуни износ од 50.000 евра – исти износ као да су потпуно реновирали кревет за интензивну негу. То није превара, у најбољем случају лоша регулатива БМГ-а.

Закључак Савезне службе за ревизију је јасан: морају постојати контролни механизми и, ако је потребно, захтеви за отплату. Здравственој каси, као крајњем обвезнику плаћања, ускраћена је ова контрола. Захтев за отплатом од болница биће изазов, а то се већ види. Таква мера морала би се проводити кроз земље које су имале контролу над апликацијама.

Сматрали су да су већ покривени притужбама из болница када су неке земље критиковале папире за пријаву за допунско финансирање као неадекватне. Дакле, ако Спахн жели да испуни захтеве ревизора, то ће значити повлачење конопа са савезним државама и предворјем болнице. Тражила је чак 85.000 евра по кревету.

Овај задатак ће онда вероватно припасти Спахновом наследнику. Ово се односи и на прекомерно висок приход за брзе тестове и позамашну суму од 18 евра по издатом дигиталном уверењу о вакцинацији за апотеке. Јер Савезна служба за ревизију не воли да види паушалне исплате без довољне контроле.

Превод: Васељенска
Извор: tagesspiegel.de

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Немачка: Болнице пријавиле 13700 лажних ковид пацијената ради незаконитог стицања финансијске користи?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *