Милиони Американаца могли би ускоро да остану без струје, воде и хране; у неким областима температуре и преко 49 степени Целзијуса

1

Ниво воде у језеро Мид, насталом градњом бране Хувер, које снабдева око 25 милиона људи, рекордно је низак због великих суша. Језеро је тренутно на 36 одсто капацитета. У нормалним околностима, производи се струја за осам милиона људи, али недостатак воде ће успорити производњу електричне енергије. Не искључује се и прекид испорука одређене робе.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом прогласио је ванредну ситуацију у 41 од 58 округа.

Језеро Мид, које опслужује Лос Анђелес, Сан Дијего, Феникс, Таксон и Лас Вегас, забележило је веома низак водостај од око 300 метара изнад нивоа мора, што је потукло претходни рекорд из 2016. године.

Од 2000. године ниво воде је опао за најмање 40 метара.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суша која је погодила језеро Мид, утицала је на Калифорнију, пацифички северозапад, Неваду, Орегон и Јуту, али и јужније америчке државе попут Аризоне и Новог Мексика, преноси портал Метро.

Мид се иначе налази на главном току реке Колорадо, дуж границе Аризона-Невада, а створено је формирањем бране Хувер, која обезбеђује електричну енергију за становнике Аризоне, Калифорније и Неваде.

Званичници кажу да водостаји нису били толико ниски од 30-их година прошлог века, када је брана изграђена, а страхује се да ће бити још горе јер се најављује веома топло и суво лето.

Фармери имају проблема са усевима, Невада је увела рестрикције тако да грађани не могу да заливају баште и травњаке, а гувернер Јуте Спенсер Кокс је позвао сународнике да се моле за кишу.

Лас Вегас је иначе први град у САД који је забранио “непотребне зелене површине”, око улица, пословних зграда и сличних крајева како се не би одржавале и како би се тако чувала вода.

Прочитајте још:  Турски генерали незадовољни и спремају преврат: Америка тајним каналима увлачи Ердогана у рат са Русијом

Ватрогасци су забринути да би пред њима могла да се нађе сезона пуна пожара. 10.000 пожара је било забележено само прошле сезоне.

Иначе, брана Хувер је грађена од 1931. до 1936. године током Велике депресије, а у градњи су учествовале хиљаде радника, док је најмање стотину изгубило живот.



Извор: “Спутњик”

ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ У АМЕРИЦИ Налет врелог таласа у јуну, очекују се температуре и до 50 степени Целзијуса!

Опасно високе температуре на југозападу САД ће бити још веће ове недеље и премашиће 49 степени Целзијуса у неким областима.

Екстремна врућина ће се осетити у већем делу државе Јута, као и у јужној и централној Калифорнији, затим Невади и Аризони, објавио је данас “Гардијан”.

Национална метеоролошка слузба (НWС) је послала упозорење за више од 48 милиона људи на западу САД на предстојеће врућине, а предвиђа се да ће можда бити оборени топлотни рекорди у Невади и Аризони, што подразумева стотине градова.

“Овај налет врелине је необичан за јун”, рекла је метеоролог Џули Малинговски из НWС и додала да су, кроз историју, највеће температуре забележене у јулу и августу.

Лекари који раде у центрима за опекотине у америчким државама Аризони и Невади, упозоравају на опасност од повреда стопала при контакту с прегрејаним тротоарима и другим површинама док се први овогодишњи екстремно врућ талас шири на запад САД.



Очекује се да ће систем високог притиска ове недеље у Лас Вегасу и Фениксу погурати температуру ваздуха изнад 46 степени Целзијуса. Упозорења на врућину односе се и на долине Калифорније и стижу све до Монтане и Вајоминга на северу, где се данас очекује 43 степени Целзијуса те ће пасти тамошњи рекорди.

Прочитајте још:  Америка плива у руској нафти

Метеоролошка служба САД упозорава на прекомерну врућину све до после наредног викенда, а прогностичари метеоролошког сајта “АццуWеатхер” су то назвали “ретким, опасним и смртоносним” појавама.

На југозападу САД проблем опекотина од врућег асфалта, тротоара, чак и песка расте како температуре расту услед климатских промена и све веćе урбанизације. То се показује у службама хитне помоћи какав је у Финиксу.

Центар Аризоне за опекотине, где је директор Кевин Фостер рекао да су у јуну, јулу и августу 2020. године примљене 104 особе са озбиљним опекотинама због контакта са вруćим површинама. Седам људи је умрло. “Не треба много времена да се на вруćем коловозу добије опекотина на пуној дебљини коже, или трећег степена”, рекао је Фостер новинарима у четвртак. “Врућ плочник или асфалт у два сата поподне на сунцу обично је негде око 75 до 80 степени”.

У Центру за негу опекотина “Лионс” у Универзитетском медицинском центру Лас Вегаса повреде од вруćег плочника толико су честе, да особље летње месеце назива “сезоном опекотина од тротоара”, рекао је медицински директор тог центра Сјед Сакиб.

Бебе и малишани су посебно подложни, јер на њиховој кожи лакше настају опекотине и не могу да се брзо помере с вруćе површине. Бетон крај базена такође може проузроковати опекотине.

[table id=1 /]



Извор: “Б92”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Милиони Американаца могли би ускоро да остану без струје, воде и хране; у неким областима температуре и преко 49 степени Целзијуса

  1. гувернер Јуте Спенсер Кокс је позвао сународнике да се моле за кишу. ?????????????
    Valjda ce Bog da uslisi prvo one koji su se molili Bogu da ih amerikanci vodjeni cionistima vise ne ubijaju ! Kakav bi to Bog bio kad bi uslisavao svetske ubice ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *