У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца

2

(фото Пиксабеј)

У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца и та огромна разлика, између осталог, говори да мушкарци не воде довољно бриге о здрављу, а неки од њих у руралним деловима умиру и због ситнице, јер се на време не обрате лекару, изјавила је повереница за заштиту родне равноправности Бранкица Јанковић.

Статистика сведочи да ниједна европска земља, осим Русије, нема тако висок проценат особа које су остале без брачног друга.

„Један од разлога за такву огромну разлику је и очекивани животни век жена, дужи за пет година. Жене у просеку живе 78,3 године а мушкарци 73.1”, рекла је Јанковић за Танјуг и додала да те чињенице сигнализирају да је важно да се ради на оснаживању мушкараца.

Податак, како каже, указује и да мушкарци не воде довољно рачуна о здрављу, занемарују га, понекад умиру од ситница.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Како је један човек у истраживању о положају старих рекао – у селу човек умре због ситнице, срамота га је да иде код лекара. Проблем почне од тачкице заврши се тешком гангреном и оде”, рекла је Јанковић и додала да није редак случај да људи из руралних крајева немају ни кога да позову када им је здравље нарушено.

Повереница је навела и још једну ствар – да су само у 2019. години у саобраћају погинула 404 мушкараца. Додала је да је у том периоду иако је пуно урађено на безбедности саобраћаја страдало и 130 жена.

Како каже, из овога видимо да постоји родна компонента, што указује и на резултат патријархалних образаца понашања – „ниси мушкарац ако брзо не возиш”

Прочитајте још:  Проглашено ванредно стање!

Зато је, додаје, неопходно да се говори о политикама које једнако говоре о побољшању живота мушкараца и жена.

Према истраживањима, статистици доприноси и чињеница да удовице ређе од удоваца улазе у нову брачну заједницу.

Процењује се да на целом свету постоји око 300 милиона удовица, а готово десет одсто их живи у изузетном сиромаштву. У многим земљама бити удовица је срамота, а злостављање које доживљавају УН сматрају међу најозбиљнијим кршењима људских права.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца

  1. Blago nama sto imamo ovakve pametne kao Јанковићka ! Nevode racuna o zdravlju, a onda i te silne saobracajke, a i prosek zivota i trt mrt ! Od tolike silne pameti, raspade nam se zemlja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *