Папа Фрања предложио да бивши премијер Француске Роберт Шуман, познат као „Отац ЕУ“ – буде проглашен за свеца

2

Римокатоличка црква је на невидљив начин присутна иза застора многих геополитичких процеса. Фото: СПЖ

Папа Фрања предложио је да француски државник Роберт Шуман, познат као Отац Европе, буде проглашен за свеца, што је први корак на дугом путу до његове канонизације, саопштено је из Ватикана.

У саопштењу се наводи да је папа потписао декрет којим се Шуману признају „херојска дела“, а следећи корак је да бившем премијеру Француске буде приписано једно чудо, како би се прешло на наредну фазу – беатификацију, односно проглашење за блаженог, пренео је ББЦ.

Након тога би Шуману требало да се припише још једно чудо да би могао да буде канонизован, односно проглашен за свеца, а о испуњењу услова за канонизацију одлучује посебни црквени суд који испитује догађаје који су се десили после беатификације одређене особе.




Шуман је 1947. године постао премијер Француске, да би три године касније, као министар спољних послова, предложио план за угаљ и челик, познат као Шуманова декларација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француска, Западна Немачка, Италија, Белгија, Луксембург и Холандија су 9. маја потпсали Париски уговор којим је формирана Заједница за угаљ и челик, и тај дан се данас обележава као Дан Европе.

Седам година касније та заједнца је евалуирала у Европску економску заједницу, да би 1993. била формирана Европска унија.

[table id=1 /]



(Фонет)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Папа Фрања предложио да бивши премијер Француске Роберт Шуман, познат као „Отац ЕУ“ – буде проглашен за свеца

    1. Veterane, džombo stara, prekaljeni ratniče i iz mnogih borbi proslavljeni heroju : čini li te mržnja većim pravoslavcem? Ili, čini li te taj jezik kojim izražavaš netrpeljivost boljim čovekom? Jesi li se time uzvisio iznad “katolika i pape”? Pokazao svoju pripadnost “boljima”? Dao dobar primer nekome? Osvetlao obraz svojima? Postideo svojim fer plejom “drugi tim”?

      Prodješ tako pored vesti, podrigneš, popiškiš, pokakiš, poprdiš i prodješ dalje – da se ovako izrazim tvojim jezikom u ublaženoj formi.

      Što me čudi, moderatori Vaseljenske te puste da tako pišeš, dal jel su protiv cenzure, il što tvojim prilozima obogaćuju ovu stranicu – ne znam, nedokučivo mi je. Ja na slavu takve goste ne zovem. Zbog ikone (imena), zbog gostiju (sablazni), zbog trpeze (ukusa).

      Zar i internet stranica nije trpeza, zar nije knjiga? Zar pisana reč nije prvo bila misao u glavi, a misao odzvanja beskrajno, i kao onaj leptirov zamah krila, može vremenom da počisti i himalaje. E brate, da bi ti za jednu internet stranicu manje mahao mislima, treba te podsetiti da ovde riganje nije dobrodošlo. Al to trebaju domaći da ti kažu. A ti idi na ostale sajtove, al ovaj nek ti je jedan manje.

      A papa? Pa on radi svoj posao, i ima svoju platu u večnosti. Kao i ti. Ne sumnjaj u to. Neće te Bog nagraditi što si tako gordo i oholo, tako mrzovito i vulgarno, izrazio svoje mišljenje o papi. A ti vidi kako ćeš.

      Aj pa, pero ti se pozlatilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *