Наставља се сеча шума у општини Бачка Паланка, прекршена је Народна иницијатива!

1

Тиквара

Установљена је сеча шуме у приобаљу Дунава на тзв. локалитету Смрдљивац у близини луке. Сутра након 5. седнице радне групе, којој ће поред изабраних чланова присуствовати и председник скупштине општине Бачка Паланка, сазнаћемо како је дошло до овог немилог догађаја упркос свим ранијим договорима.

Народну иницијативу “Декларација о забрани сече аутохтоних врста дрвећа на подручју Парка Природе “Тиквара” и приобаљу Дунава и обавези обнове посечених шума на наведеним подручјима са аутохтоним (изворним, дугоживећим и неклонским) врстама дрвећа” коју је покренула наша непрофитна, невладина организација за заштиту природе и животне средине – Удружење Аквила, потписало је приближно 5000 грађана са бирачким правом гласа на територији Општине Бачка Паланка. НИ је званично усвојена на седници скупштине општине 23.03.2021.




На 4. седници радне групе, чланови биолошке струке, који су активно укључени на пољу заштите природе, истакли су велику важност очувања овог шумског и барског екосистема и представили истраживачке податке са терена на потезу Смрдљивца (у прилогу слике дроном пре сече) о присуству строго заштићених дивљих врста (међу којима су и природне реткости) попут птица, инсеката, водоземаца..

Потез шуме око тзв. паланачке Флориде и Смрдљивца, иако доминантно засађен клонским тополама представља водоплавно подручје Дунава са низом барских станишта. На самој обали налазе се старе врбе, али и мали засад клонских топола које се налазе на малим острвцима и на тај начин држе обалу. Поред обалоутврде, присутвно дрвеће бесплатно ради функцију фиторемедијације овог изузетно загађеног подручја градском и индустријском канализацијом (отуда име “Смрдљивац”). Дакле, ово дрвеће бесплатно ради изузетно важну функцију на добробит свих грађана Србије, а и на међународном јер је Дунав међународна река. Из тог разлога је приоритет да овај шумски комплекс буде сачуван у целости и додатно пошумљаван са црним тополама (Популус нигра) и неклонским врстама врба (Салиx алба, Салиx фрагилис).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Албанци бесни: Усред Тиране мапа на којој је Косово део Србије (ФОТО)

Управни одбор удружења Аквила

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Наставља се сеча шума у општини Бачка Паланка, прекршена је Народна иницијатива!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *