Амбасадорка Србије у Великој Британији Александра Јовановић обрукала државу и себе!

3

Александра Јоксимовић

„Понашање амбасадорке Србије у Великој Британији Александре Јоксимовић током церемоније у просторијама Ол Ингланд клуба, након доделе пехара Вимблдона Новаку Ђоковићу, може се једноставно назвати дипломатским скандалом. Амбасадорка није само прекршила строги енглески протокол, већ је начинила и најмање три дипломатска гафа и тиме је успела да обрука државу коју представља, али и да себе избламира и доведе у крајње непријатну ситуацију“.

То каже за наш лист један од бивших амбасадора у Уједињеном Краљевству, који због колегијалности са актуелном амбасадорком није желео да му спомињемо име. Данас је остао ускраћен, међутим, за коментар амбасадорке Јоксимовић, јер она у току јучерашњег дана није одговарала ни на поруке, али и мејлове.



Наиме, по завршетку финалног меча на Вимблдону, Ђоковић је морао да испоштује читав низ традиција – фотографисање са пехаром, конференција за медије, фотографија поред имена које је угравирано на табли, излазак на балкон, прелазак преко „моста“, али и да присуствује традиционалном пријему са краљевском породицом.

Још док се Новак пео уз степенице, у директном преносу се чуо женски глас који је на српском изговорио „Новаче, честитам. Честитам.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У тренутку када је шампион Вимблдона почео разговор са једним чланом краљевске породице, дама из првог реда, а испоставило се да је то амбасадорка Србије у Лондону, са испруженом руком поново се обратила Новаку речима: „Могу ли ја да честитам? Ја сам амбасадорка Србије.“

Рука је остала да виси у ваздуху, јер је Ђоковић настављао разговор са принцом Едвардом, војводом од Кента, који је велики љубитељ тениса, да би се тек из другог пута руковао са амбасадорком, иако је било очигледно да не зна о коме се ради.

Прочитајте још:  "Теткино злато" ужива на глисеру: Вулин стигао у Будву (фото)

Потом се окренуо Кејт Мидлтон, војвоткињи од Кембриџа, која је стрпљиво чекала и тиме је окончан дипломатски скандал.

Бивши амбасадор у Лондону, коментаришући понашање и неспретан гест Јоксимовићеве, каже да је њему било непријатно због ње саме.

„Али она је морала да зна како су енглеска правила понашања строга и да их се сви придржавају. Није смела на тај пријем да дође онако обучена, у хаљини без рукава, јер протокол налаже нешто дуго. Није смела себи да дозволи да упада у разговор принца Едварда и Ђоковића и напослетку, није требало да се рукује, јер то није обичај током таквих пријема. Али од особе која нема дипломатско искуство и која је по занимању учитељица клавира, то је и очекивано. Уосталом, још се памти један од њених првих дипломатских гафова када је краљицу Елизабету Другу, уместо са ваше височанство, ословила са екселенцијо. Ово што се догодило у Лондону током викенда прави је трансфер блама“, истиче саговорник Данаса.



Остали саговорници Данаса, бивши амбасадори Србије у Лондону, нису били вољни да говоре о дипломатском пропусту Јоксимовићеве, правдајући се да су на одмору, или да их тенис не занима и да нису гледали пренос са Вимблдона. За разговор нису били расположени ни бивши амбасадор у САД Иван Вујачић, који каже да не коментарише индивидуална понашања, али ни бивши амбасадор у Црној Гори Зоран Лутовац.

И док бивши амбасадори ћуте, ћуте и представници српске дипломатије. Ћути и амбасадорка коју смо путем мејла и поруке питали да ли она сматра да је прекршила британски протокол, како је могуће да Новак Ђоковић раније није упознао амбасадорку у Лондону, с обзиром да је она тамо од 2018. године и да ли је свечани сусрет Новака и краљевске породице био прави тренутак за упознавање.

Прочитајте још:  Пожар у фабрици у Чачку, две особе повређене

Ко је Александра Јоксимовић

Александра Јоксимовић рођена је јуна 1963. године у Београду. Дипломирана је пијанисткиња на Факултету музичке уметности у Београду, специјализирала је из области стратешког преговарања на Харварду, магистрирала на Факултету политичких наука у Београду, а објавила је и низ публикација. Радила је као новинарка у радио Индексу 202, била је шефица клавирског одсека у средњој музичкој школи „Др Војислав Вучковић“, била је помоћница министра спољних послова СРЈ, координаторка модула за информисање, штампу и културу Дипломатске академије министарство спољних послова, чланица издавачког одбора стручног часописа Међународна политика, Институт за међународну политику и привреду, извршна директорка Цептер Групе, а била је оснивачица и председница Центра за спољну политику. Говори енглески, француски и немачки, удата је и има двоје деце. Сви они који нису знали ко је наша амбасадорка у Лондону, након недељног дипломатског гафа сигурно ће добро запамитити име Александре Јоксимовић.

[table id=1 /]



Данас.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Амбасадорка Србије у Великој Британији Александра Јовановић обрукала државу и себе!

  1. Ma svi vi se proseravate. Velika stvar ne drzati se protokola i to engleskog. Ti najveci kolonizatori na svetu, koji jos jedini imaju kolonije pod nazivom komonvelt, imaju protokole ? Dok su ubijali stotine milona ljudi u svetu, drzali su se protokola ? Ma ajte, ti demoni, a ujedno prvo evropsko roblje kad ih je rotsild uzeo pod svoje jos u 17 veku, zbog dugova kraljevske svite ! Jel znate zasto ih Irci toliko vole ? Pa prodavali su im zene i decu u ameriku, gde su ih parili sa crncima da dobiju svetliji ten ! Znaci kao rezime, ne pljuje se zena zbog nabrojanog, nego se pljuje sve vucicevo ! Nekazem da ne zasluzuje svasta, ali ne budite licemeri, poceli ste da licite na njega !

  2. Ja mislio da je ambassdorka dovela bijelog medjeda na prijem a ono ona prekrsila protokol engleskih picopevaca. Od danas je ova divna ambassdorka moja ljubimica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *