Једна јако занимљива животиња која од скоро живи у нашим водама јесте Амерички патуљасти сом, познат под називом Цверглан, Клинтон итд… Ради се о врсти сома која је на неки начин коров наших вода. Брзо се размножава, нема природних непријатеља, сваштојед је, једе икру и млађ других домаћих врста, а и на тек забаченој удици чест је гост. На перајима посједује три оштре бодље због чега га многе грабљивице заобилазе , а своје потомке , занимљиво, чува док не одрасту.

Због свега наведеног риболовна друштва не постављају никакве забране и ограничења када је у питању лов ове рибе. Забрана се односи само на то да се уловљени амерички сом не смије пустити назад у воду јер то није домаћа врста и штети екосистему наших вода.

Зашто смо почели са Америчким сомом?

Постоје још неке врсте, дружине итд које кваре екосистеме Eвропе и наше земље, групе које својим начином живота одударају од овог амбијента, које стрче као нека зграда мимо урбанистичког плана , групе које су стране овом духу и поднебљу…

Бројна превирања и геополитичке буре на простору Херцеговине , Старог Раса и Босне у протеклих неколико вијекова изњедриле су двије нове врсте на том терену – Муслимане и Америчког сома.
Много је сличности између Муслимана у Европи и америчког сома, и једни и други не припадају овдје, њихова појава и култура је страна Европи и не уклапа се у традиционални и хришћански дух који ту од давнина влада. Свака црква (па и католичка) не одудара од ових терена и не представља ништа необично , док свака џамија на овој земљи изгледа као пилетове сисе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шта Неко добија, а шта губи насиљем

Амерички сом како многа риболовна удружења кажу мора да нестане из наших вода, јер би тиме домаће врсте лакше просперирале.

Ђорђе К. / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Амерички сом и екипа

  1. Ovo za americkog soma je jeza. Ali “sve to ima svoje”. Naucimo da se borimo sa tim i spasemo svoje reke. Upoznajmo svoje reke, upoznaćemo i soma.

    Ovo za muslimane, nit ti je pametno, nit mudro. Ali kao i americki som, i muslimani, i ti treba da budes predmet proucavanja i zato dobrodosao. Tvoj posao je da nas potakneš da živimo u simbiozi sa dualizmom. A? He he he.

    Da bi ti pajdo ostao u evropi i srbiji bez musimana, morao bi učiniti poteze koji bi te izbrisali iz jagnjetove knjige života. Tj ne bi više ni bio hrišćanin, tj ne bi ni uspeo postati, jer s tim mišljenjem ni sad nisi. Kao nažalost ni ja, jer sam pun govana kao i ti.

    Da je Gospod Bog hteo da muslimana nema, nebi ih bilo. Ali našljedstvo je obećano i semenu Ismailovom i tu su. Nit oni nas ne mogu maći, nit mi njih. Nit to sme, nit treba biti. Možemo se gurati opštinu po opštinu, proteravati jedni druge s jedne na drugu obalu reke, ali komšije smo. A i braća.

    Što se azilanata tiče, rešenje je drugačije. Isto u duhu hrišćanstva. Sve drugo su bitke u večnom ratu.

  2. Jel ovo taj tvoj?

    Američki somić (Ictalurus nebulosus)
    Kao i pravi som nema ljusaka, na leđnoj peraji i na prsnim perajama ima šiljaste bodlje, kojih je ubod bolan i peče. Glava mu je široka i velika. Oko usta ima 8 brčića. Gornji mu je dio tamnomaslinast do ružičastosmeđ, a donji bijeloprljav. U nas naraste do pola kilograma težine. ali obično su primjerci do 20 dkg. Donesen je iz Sjeverne Amerike i raširio se po našim vodama, a posebno u barama i stajaćim rukavima. Za život mu ne treba mnogo kisika u vodi. Polagano raste i također je svežder pa prihvaća svaki živi mamac. Ždere ikru, mlađ, gliste i vodene životinjice. Lovi se na glistu i kederov repić, i to na dnu. On će naći glistu i u gustoj vodenoj travi u bari ili ribnjaku pomoću njuha i svojih opipnih brčića. Javlja se u proljeće čim zatopli i kreće se do kasne jeseni. Zahvalan je objekt za sportske ribolovce jer je vrlo proždrljiv i čvrsto hvata mamac. Obično grize podveče i ranom zorom. Najčešće ga love priborom na plovak ili se baci udica iz štapa za potezanje opterećena olovom na dno.
    Meso mu je vrlo dobro i ima gotovo samo kralješnicu bez sitnih koščica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *