„Маме су закон” траже обештећење за 9.000 жена

0
Foto: depositphotos/mimagephotos

Удружење „Маме су закон” обратило се министру за бригу о породици Ратку Дмитровићу са захтевом да исплати обештећење за 9.000 жена које су током породиљског одсуства од 2018. године добијале мању накнаду од минималне зараде.

Удружење такође тражи да Министарство исплати и накнаду за туђу негу и помоћ мајкама које су неговале децу са инвалидитетом у периоду пре 2018. године.

Правни основ за ове захтеве Удружење „Маме су закон” налази у одлукама Уставног суда које су ступиле на снагу у мају ове године, а којима се укидају делови чланова 12 и 14 Закона о финансијској подршци породици с децом.

У првом случају Удружење тражи да Министарство исправи грешку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и обештети све мајке које су од 1. јула 2018. године примале породиљску накнаду мању од минималне зараде у Републици, преноси Танјуг.
Према тврдњи Удружења у Србији има укупно 9.000 таквих жена, а од Министарства за бригу о породици траже да нађе начин да им исплати разлику у примањима.

„Маме су закон” наводе да је Уставни суд укинуо и законску одредбу по којој су мајке које су родиле децу а инвалидитетом морале да бирају између права на накнаду зараде и права на исплату помоћи за негу другог лица.

Траже такође да то право треба да добију и мајке којима је захтев за исплату туђе неге и помоћи раније одбијен.

Писмо министру послато је након што се правном тиму Удружења обратило неколико хиљада жена које су трпеле лоше последице због примене неуставних одредби, као и због нејасних и непрецизних информација које су службеници широм Србије давали корисницама права из Закона о финансијској подршци породици са децом.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.