Беба све мање, жене све касније рађају – шта може да промени забрињавајућу статистику

1
(Фото: Пиксибај)

Од Другог светског рата до данас Завод за статистику бележи драстичан пад броја живорођених беба – са 160.000 на 60.000. Последица је све мањи број жена које су у периоду када могу да затрудне, али и оних које се одлучује да рађају. Годишње се губи око 40.000 људи – у периоду пандемије тај број је већи.

Свесни великог проблема, држава најављује нове подстицаје наталитета – измену закона о трудницама и породиљама и чак пет пута већа давања за рођење детета.

Слика из Ташмајданског парка у Београду, нажалост не одговара демографској слици Србије. Ни статистика се не подудара са одговорима које смо добили од појединих родитеља, осим у делу да се парови са двоје деце лакше одлучују за треће и четврто.

Где је прво ту је и друго – више је фраза него реалност. Ту се бележи највећи пад.



Као главни разлог зашто се не одлучују за више деце анкетирани родитељи наводе друштвене, пословне и финансијске разлоге.

Пре две деценије, 25-огодишњакиње су рађале око 30 хиљада беба годишње, а прошле године 12 хиљада. У истом периоду удвостручио се број беба чије су мајке старије од 40. Шта су разлози?

„Поред мера финансијске природе, треба понудити младим људима да имају шири спектар тих погодности, мера и да они просто имају могућност бирања. Некоме није битан тај финансијски моменат, али је зато јако битна могућност усклађивања рада и родитељства“, рекла је Гордана Бјелобрк из Републичког завода за статистику.

Реалност је да ће успех бити да останемо на истом
Иако је наталитет вишедеценијски проблем – демографи кажу да би свака жена у репродуктивном периоду требало да роди четворо деце – реалност је да ће успех бити да останемо на истом. Статистика, међутим, показује да је и то немогуће. А шта је могуће?

„На људима који се баве малим бебама је да стално охрабрују мајку, браво, свака част, беба вам је много лепа, па да родите још једно кад овако лепу децу рађате. И то је наравно добар пут, али прави пут за рађање више беба је одговарајући социјални програм друштва за који ја мислим да га нема“, рекао је педијатар, неонатолог Драгомир Бранковић.

Сваки пети становник у Србији старији је од 65 година, а тек сваки седми млађи од 14.

РТС

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!



1 Коментар

  1. „Свесни великог проблема, држава најављује нове подстицаје наталитета“
    ОЈХААААААААА
    Већу корупцију, веће безакоње за „елиту“, веће задуживљње код банака, веће пљачке буџета преко родбиниских лажифирми, пљачки робних резерви, више „вакцина“ за бебе и родитеље, више тровачких апотека и више тровачке ковид медицине и болница легла заразе, више крађа беба из породилишта, више комуњарских династија и паразита гладних луксуза у ЈП и ЈУ, више политичарских лимузина и „репрезентација“ роштиља на грбачи народа, бедне минималце и пензије од који не може да се живи, више увоза лука и пасуља из Азије, више агенција, више извршитеља, више коцкарница, више „риалитија“ … серу, серу, серу и само серу причају, лажу исамо лажу да покушају покрити ужасни скор са животом и рађањем од 45 до данас.
    Срби се под Турцима умножили Цару требала жива глава од које је добијао 10%, више глава већи приход, ови маломницима и идијотима главе не требају јер заједничку државу продају као своју дедовину а децу склонили негде на Запад поред својих корутивних рачуна и шта ће њима „раја“ осим да је продају као бебе за педофиле, резевне делове делове ватиканској елити, за експерименталне „вакцине“ … а и не требају им живи СВЕДИЦИ њиховог лоповлука, покварености, насилности, глупости, не знања, празитизма, непотизма …

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.