Град Лозница нема нити надлежност нити је имао предуслове да донесе одлуку о отварању рудника

0
обавештајац

Поштовани посленици медија у Србији ПОСЕБНО ОНИ КОЈИ СУ ЈУЧЕ НАВОДНО ИЗВЕШТАВАЛИ СА ПРОТЕСТА ПРОТИВ РУДНИКА ЛИТИЈУМА У ЛОЗНИЦИ директно и намерно избегавајући да узму изјаве од нас и тиме директно ИСКРИВИВШИ СЛИКУ О ДОГАЂАЈУ И О НАШИМ НАСТУПИМА због чега ИАКО НИСТЕ НИТИ РЕЧЈУ ИЗВЕСТИЛИ О НАШЕМ ГОВОРУ ТРАЖИМО ДА ОБЈАВИТЕ ОВАЈ ДЕМАНТИ јер сте вашим погрешним извештавањем ТЕШКО НАРУШИЛИ СЛИКУ НАШЕГ РАДА И НАШЕГ НАСТУПА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА ЛОЗНИЦЕ и доводите у озбиљну заблуду Грађане Републике Србије.

Дакле:

Град Лозница нема нити надлежност нити је имао предуслове да донесе одлуку о отварању рудника. Међутим наслови медија који су на крајње непрофесионални начин извештавали са јучерашњег протеста у Лозници говоре нешто сасвим супротно. Уместо да су отворили ОЧИ И УШИ и пришли СВИМ УЧЕСНИЦИМА, ови су се медији бавили БИРАЊЕМ И ГРАЂЕЊЕМ ПОЛИТИЧКЕ И МЕДИЈСКЕ ВИДЉИВОСТИ ОДРЕЂЕНИХ ПОЛИТИЧАРА И ОДРЕЂЕНИХ АКТИВИСТА током више од 4 сата УПОРНО ИГНОРИШУЧЋИ НАШЕ ГОВОРЕ, игноришући ИЛИ ЈЕДНОСТАВНО БИВАЈУЋИ НЕСПОСОБНИ ДА РАЗУМЕЈУ ШТО СМО ГОВОРИЛИ или напросто јер су и они део машине РИО ТИНТА која се труди да на све начине гажењем правног система Републике Србије убеди све грађане да је ствар готова, да су ствари одлучене и да ће рудник бити отворен, ПОМАГАЛИ РИО ТИНТУ ДА У ЈАВНОСТИ ПРОГУРА ЛАЖНУ ВЕСТ ДА СУ ОДЛУКЕ О РУДНИКУ ЛИТИЈУМА ДОНЕШЕНЕ.




Јуче смо испред ове коалиције и испред Заштитимо Јадар и Рађевину барем пет пута преко разгласа обратили испред зграде скуштине града Лознице ОБЈАШЊАВАЈУЋИ ДА ЈЕ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 27.07.2021. донела одлуку о НЕОДРЕЂЕНО ВЕЛИКОЈ ИЗМЕНИ (и допуни) ПЛАНА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ ЗА ПРОЈЕКАТ РУДНИКА ЛИТИЈУМА У ДОЛИНИ ЈАДРА чиме је према нашем и тумачењу наших адвоката заправо претходни план посебне намене који је донет почетком 2020те на ИЛЕГАЛАН И КРИМИНАЛАН НАЧИН о чему смо већ много пута говорили стављен ван снаге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Додик: Иза Срба на Косову и Метохији стоје и Србија и Република Српска

О томе говори чињеница да ће се по одлуци од 27.07.2021. РАДИТИ ПОНОВО И СТРАТЕШКА ПРОЦЕНА УТИЦАЈА што значи да је чак и захтев за одређивање обима и садржаја за ПРОЦЕНУ УТИЦАЈА пројекта рудника о којој се управо одлучује у министатрству животне средине исто тако НЕМОГУЋ ОДНОСНО НИШТАВНА јер још није усвојен валидан и законит ПЛАН ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ за овај пројекат чиме се ствари враћају на стање пре децембра 2019те односно ми и наши правници сматрамо, а то ћемо доказивати и на суду и ако треба и пред међународним инстанцама, да је ОВАЈ ПРОЈЕКАТ у овом тренутку без и једне валидне дозволе односно да су све правне последице које су настале током 2020те укључујући услове градње, пренамене земљишта итд заправо немогуће и противзаконите.

Осим тога посебно желимо да нагласимо све да и добију на илегалан и противуставан начин све дозволе о којима говоре, јучерашњи протести говоре да никада неће добити и ДРУШТВЕНУ ДОЗВОЛУ ЗА ОВАЈ РУДНИК, која је СУВЕРЕНО И НЕОТУЂИВО ПРАВО ГРАЂАНА. Право природе и преко 145 изузетно ретких и угрожених врсте која живе на територији предвиђеној за рудник нас ТЕРА да вам кажемо да немамо право да зарад приватног интереса Рио Тинта и његових корпоративних представника у Влади Републике Србије напустимо обавезу да заштитимо и ове врст биљака и животиња.
ОВИМ ПУТЕМ тражимо од Вас да објавите овај деманти и да од овог тренутка предузмете све кораке да се потрудите да на објективан и поштен начин извештавате о нашем раду и посебно о изузетно деструктивној ситуацији око Рио Тинта.

Прочитајте још:  Рио Тинто признао ризике по здравље у Србији




Дакле:

Град Лозница није нити може донети одлуку о Руднику, Влада Србије нема право да прејудицира одлуке о руднику јер тиме на тежак начин крши своје међународне и домаће законске обавезе и :
Рио Тинто нема нити једну валидну дозволу за свој пројекат, Влада Републике Србије мора да анулира све правне последице настале издавањем илегалног Плана Посебне Намене из почетка 2020те и такође мора да престане да прејудицира кроз наступе својих министара решење везано за еколошку, социјлну и економску прихватљивост рудника литијума.

Извештавати о томе да је Град Лозница донео одлуку да се отвори рудник Литијума, би било исто као када би Град Београд, Нови Сад или Ниш одлучио да крене са истраживањем нафте у центру града, испред скупштине Србије, поред народног позоришта у Новом Саду или поред Ћеле Куле у Нишу. Просто то је изван његове надлежности и ваши новинари да су иоле професионални то би знали. На жалост ви сте оваквог ДУХА ИЗ БОЦЕ ПУСТИЛИ и због тога захтевамо да овај деманти објавите у ЦЕЛОСТИ!!!

Уз срдачан поздрав, РУДНИКА НЕЋЕ БИТИ!!!
У Суботици, Београду и Лозници 30.07.2021.
Калмар Звездан, Марија Алимпић , и Правни тим КОРСа

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *