Град Лозница нема нити надлежност нити је имао предуслове да донесе одлуку о отварању рудника

0

Поштовани посленици медија у Србији ПОСЕБНО ОНИ КОЈИ СУ ЈУЧЕ НАВОДНО ИЗВЕШТАВАЛИ СА ПРОТЕСТА ПРОТИВ РУДНИКА ЛИТИЈУМА У ЛОЗНИЦИ директно и намерно избегавајући да узму изјаве од нас и тиме директно ИСКРИВИВШИ СЛИКУ О ДОГАЂАЈУ И О НАШИМ НАСТУПИМА због чега ИАКО НИСТЕ НИТИ РЕЧЈУ ИЗВЕСТИЛИ О НАШЕМ ГОВОРУ ТРАЖИМО ДА ОБЈАВИТЕ ОВАЈ ДЕМАНТИ јер сте вашим погрешним извештавањем ТЕШКО НАРУШИЛИ СЛИКУ НАШЕГ РАДА И НАШЕГ НАСТУПА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА ЛОЗНИЦЕ и доводите у озбиљну заблуду Грађане Републике Србије.

Дакле:

Град Лозница нема нити надлежност нити је имао предуслове да донесе одлуку о отварању рудника. Међутим наслови медија који су на крајње непрофесионални начин извештавали са јучерашњег протеста у Лозници говоре нешто сасвим супротно. Уместо да су отворили ОЧИ И УШИ и пришли СВИМ УЧЕСНИЦИМА, ови су се медији бавили БИРАЊЕМ И ГРАЂЕЊЕМ ПОЛИТИЧКЕ И МЕДИЈСКЕ ВИДЉИВОСТИ ОДРЕЂЕНИХ ПОЛИТИЧАРА И ОДРЕЂЕНИХ АКТИВИСТА током више од 4 сата УПОРНО ИГНОРИШУЧЋИ НАШЕ ГОВОРЕ, игноришући ИЛИ ЈЕДНОСТАВНО БИВАЈУЋИ НЕСПОСОБНИ ДА РАЗУМЕЈУ ШТО СМО ГОВОРИЛИ или напросто јер су и они део машине РИО ТИНТА која се труди да на све начине гажењем правног система Републике Србије убеди све грађане да је ствар готова, да су ствари одлучене и да ће рудник бити отворен, ПОМАГАЛИ РИО ТИНТУ ДА У ЈАВНОСТИ ПРОГУРА ЛАЖНУ ВЕСТ ДА СУ ОДЛУКЕ О РУДНИКУ ЛИТИЈУМА ДОНЕШЕНЕ.
Јуче смо испред ове коалиције и испред Заштитимо Јадар и Рађевину барем пет пута преко разгласа обратили испред зграде скуштине града Лознице ОБЈАШЊАВАЈУЋИ ДА ЈЕ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 27.07.2021. донела одлуку о НЕОДРЕЂЕНО ВЕЛИКОЈ ИЗМЕНИ (и допуни) ПЛАНА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ ЗА ПРОЈЕКАТ РУДНИКА ЛИТИЈУМА У ДОЛИНИ ЈАДРА чиме је према нашем и тумачењу наших адвоката заправо претходни план посебне намене који је донет почетком 2020те на ИЛЕГАЛАН И КРИМИНАЛАН НАЧИН о чему смо већ много пута говорили стављен ван снаге.

О томе говори чињеница да ће се по одлуци од 27.07.2021. РАДИТИ ПОНОВО И СТРАТЕШКА ПРОЦЕНА УТИЦАЈА што значи да је чак и захтев за одређивање обима и садржаја за ПРОЦЕНУ УТИЦАЈА пројекта рудника о којој се управо одлучује у министатрству животне средине исто тако НЕМОГУЋ ОДНОСНО НИШТАВНА јер још није усвојен валидан и законит ПЛАН ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ за овај пројекат чиме се ствари враћају на стање пре децембра 2019те односно ми и наши правници сматрамо, а то ћемо доказивати и на суду и ако треба и пред међународним инстанцама, да је ОВАЈ ПРОЈЕКАТ у овом тренутку без и једне валидне дозволе односно да су све правне последице које су настале током 2020те укључујући услове градње, пренамене земљишта итд заправо немогуће и противзаконите.

Осим тога посебно желимо да нагласимо све да и добију на илегалан и противуставан начин све дозволе о којима говоре, јучерашњи протести говоре да никада неће добити и ДРУШТВЕНУ ДОЗВОЛУ ЗА ОВАЈ РУДНИК, која је СУВЕРЕНО И НЕОТУЂИВО ПРАВО ГРАЂАНА. Право природе и преко 145 изузетно ретких и угрожених врсте која живе на територији предвиђеној за рудник нас ТЕРА да вам кажемо да немамо право да зарад приватног интереса Рио Тинта и његових корпоративних представника у Влади Републике Србије напустимо обавезу да заштитимо и ове врст биљака и животиња.
ОВИМ ПУТЕМ тражимо од Вас да објавите овај деманти и да од овог тренутка предузмете све кораке да се потрудите да на објективан и поштен начин извештавате о нашем раду и посебно о изузетно деструктивној ситуацији око Рио Тинта.
Дакле:

Град Лозница није нити може донети одлуку о Руднику, Влада Србије нема право да прејудицира одлуке о руднику јер тиме на тежак начин крши своје међународне и домаће законске обавезе и :
Рио Тинто нема нити једну валидну дозволу за свој пројекат, Влада Републике Србије мора да анулира све правне последице настале издавањем илегалног Плана Посебне Намене из почетка 2020те и такође мора да престане да прејудицира кроз наступе својих министара решење везано за еколошку, социјлну и економску прихватљивост рудника литијума.

Извештавати о томе да је Град Лозница донео одлуку да се отвори рудник Литијума, би било исто као када би Град Београд, Нови Сад или Ниш одлучио да крене са истраживањем нафте у центру града, испред скупштине Србије, поред народног позоришта у Новом Саду или поред Ћеле Куле у Нишу. Просто то је изван његове надлежности и ваши новинари да су иоле професионални то би знали. На жалост ви сте оваквог ДУХА ИЗ БОЦЕ ПУСТИЛИ и због тога захтевамо да овај деманти објавите у ЦЕЛОСТИ!!!

Уз срдачан поздрав, РУДНИКА НЕЋЕ БИТИ!!!
У Суботици, Београду и Лозници 30.07.2021.
Калмар Звездан, Марија Алимпић , и Правни тим КОРСа

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.