Илиндан – данас се никако не ради у пољу да се не би навукао гнев светитеља

0

Свети Илија

Данас је Свети Илија, у народу се назива и Громовник. Сматра се најсиловитијим међу огњеним свецима, па се светкује с огромним страхопоштовањем.

Пророк, чудотворац и ревносни чувар вере Божје, свети Илија рођен је граду Тесвиту, због чега је и назван Тесвићанин.

Већ на рођењу, анђели Божји показали су предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богомдане силе огњене. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божју.

Био је међу пророцима који су се на Тавору поклонили сину Божјем на дан Преображења Господњег, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама. Верује се да није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Он ће, према предању, бити претеча другог доласка Христовог, па ће се пред крај света опет јавити, да сузбије силу Антихристову.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Свети Илија Громовник пада у најсушније и најтоплије доба године. Према обичајном календару, данас се никако не ради у пољу, нити се улази у винограде, да се не би навукао гнев светитеља.

Уколико данас грми, пропашће сав род ораха и лешника.

Од давнина чува се изрека: “Од Светог Илије, сунце све милије”.

Чак се каже да је данас до поднева лето, од поднева јесен. Слави се и као крсна слава. Мед који се вади на овај велики празник служи као лек.

Свети Илија је у Србији слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Са пропашћу Краљевине Југославије прекинута је ова традиција ваздухопловаца, али је обновљена 1992. године.

Прочитајте још:  "Бојно братство" свечано предало икону војника Евгенија храму у Београду!

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *