Спонтани протест грађана у Ушћу за спас прелепе реке Студенице

0

Нова еколошка пошаст надвила се над Србијом, тачније над реком Студеницом изградњом мини-хидроелектране што би угрозило цео живи свет у реци, уништило вегетацију, флору и фауну, а и квалитет ове планинске воде.

Зато су мештани Ушћа и околине су спонтаним протестом који је окупио стотинак људи започели пре неколико дана активности за спас реке Студенице

Мештане Ушћа на спонтаном протесту окупила је забринутост због информација да су започети припремни радови на изградњи мини хидроелектране на реци Студеници у њиховом крају.

Окупљање мештана почело је данас у преподневним часовима у парку у центру Ушћа на којем је говорило неколико људи, међу којима и Небојша Kованџић активиста покрета Сачувајмо планинске реке Kраљева.

Окупљени су после спонтаног протеста кренули у обилазак реке Студенице где су могли да констатују да су радови око корита реке започети.Kако би заштитили своју реку, сви којима је важна заштита река, пре свега реке Студенице сада су окупљени око Фејсбук групе Спасимо Студеницу, која је за кратко време окупила око 3.000 људи.

“Kако смо незванично сазнали, на реци Студеници почеле су припреме за изградњу мини хидроелектране Ушће на којој ће висина бране износити око 15 метара, а акумулација воде до један километар узводно. Мештани Ушћа који су прикључени на водоводну мрежу једним делом пију воду из реке Студенице и данас кад је ниво реке због слушног периода низак мештани немају воду по неколико сати, а изградњом ове мини хидроелектране проблем ће највероватније бити још већи”, објављено је у групи Спасимо Студеницу.

У најновијој објави коју потписују Аница Бозић, Небојша Kованџић и Зоран Раденковић, наводи се још и да “непознати људи, на необезбеђеном градилишту дивљају на најлепшој и најчистијој реци у Србији, планинском бисеру са Голије, Девића, Савине Испоснице, манастира Студенице, Ушћа…”

Еколошки активисти постављају важна питања надлежним државним органима, службама и институцијама:“Kо је дозволио овим дивљим људима да уништавају јавно добро, реку са водом прве категорије?
Kо је дозволио да нам непознати дивљи људи муте воду коју пијемо?
Брине ли се свештенство манастира Студенице што ће неколико планираних брана на реци Студеници променити микро климу и потенцијално негативно утицати на средњовековне фреске непроцењиве вредности?
Нека се јави Завод за заштиту споменика културе као што је био активан пре четрдесетак година када је спречио сличан један пројекат баш у циљу заштите фресака манастира Студенице…
УНЕСКО, упознат си са овиме?
Инспекцијо, смета вам плажа Ушће са преградом од 0,40м а не смета бранурина висока око 15м?
Зашто се крије инвеститорска табла са кључним подацима о брани, бројем грађевинске дозволе, именом инвеститора, главног инжињера, пројектанта, надзорног органа?
Ако је све ово добро за народ овог краја, зашто се све ради у строгој тајности: од просторног плана, јавне расправе, локацијске и грађевинске дозволе, грађевинских радова…
Пита ли се овај народ за нешто?
И потом констатују и апелују:

Непознати инвеститори, убице наше Студенице… НИСТЕ ДОБРОДОШЛИ!

Борба тек почиње, будимо сложни!

Хоће ли Студеница преживети, или ће је као и десетине река у Србији сабити у мрачне црне цеви и убити сав живот у њој?

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Извор:
ИЗМЕЂУ САН И ЈАВЕ

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.