Хрватска влада одбила захтев тужилаштва БиХ да процесуира генерале

0

Хрватски злочини против цивилног становништва без казне (Видео исечак)

Премијер Андреј Пленковић оценио је данас да је ситуација са замолницом Тужилаштва БиХ да Хрватска процесура 14 генерала, учесника у војно-полицијској акцији Бљесак, због неселективног гранатирања, веома озбиљна, али да је став владе јединствен – неће, казао је, допустити да се сумња у легитимитет те операције.

У обраћању новинарима после састанка са високим војним званичницима, Пленковић није желео да шпекулише зашто је сада дошло до свега овог.

„На нама је да сви заједно појаснимо о чему је тачно реч. Они на које се замолница односи имају свако право да буду информирсани и заслужују наше поштовање. Та документација се прикупљала 25 година, она обимна и за њено разматрање је потребно време”, рекао је Пленковић процењујући да ће бити потребно две до три седмице.

Хрватска ће, казао је, то третирати на законит начин.

Појаснио је да је слањем замолнице Хрватској Тужилаштво БиХ обуставило привремено процесуирање 14 високих војних хрватских званичника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




„Важно нам је да Министарство правосуђа темељно погледа документацију и да влади поднесе извештај”, рекао је и додао да замолница још увек није прихваћена.

Истакао је и да нема оптужница против хрватских генерала, од којих је данашњем састанку присуствовало њих 11.

Павао Миљавац, један од генерала чије процесуирање у Хрватској тражи Тужилаштво БиХ, изјавио је да је једна варијанта да Хрватска то одбије па да се се против њих подигне оптужница у БиХ, што би значило да више не би могли да прелазе границу према тој држави.

Друга варијанта је, додао је, да Министарство правосуђа види што се ту може и да се опет састанемо.

Прочитајте још:  Војници САД открили податке о нуклеарном оружју у Европи

Миљавац је рекао и да није било прекомерног гранатирања током војно-полицијске акције Олуја, преноси Танјуг.

Хрватски генерали се сумњиче да је током војно-полицијске акције Бљесак било неселективног гранатирања и да је у Босанској Градишки и Козарској Дубити тада страдало више српских цивила међу којима је било старада и једно дете.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *