Румунија иде Орбановим стопама?

0

(Фото: EPA/JJ GUILLEN)

У Румунији се појавила иницијатива која се залаже за закон којим се забрањује „хомосексуална пропаганда“. За то се залажу десничарске странке, али иницијативу су дале странке Мађара у тој земљи. То је изазов за владу.

Многи Румуни и не знају шта значи скраћеница ЛГБТQ, јер питање полног идентитета у тој земљи протеклих година готово уопште није била тема о којој се говорило у јавности. Додуше, у јесен 2018. јесте одржан референдум против истополних брачних заједница који је подстакла Румунска православна црква, али упркос великом залагању за мобилисање верника, референдум је неславно пропао: одазвало се само 21 одсто грађана.

Сада се питање полног идентитета поново претвара у изазов за иначе проевропску владу Румуније. Овога пута ту тему подстакле су две десничарске странке Мађара у Румунији: Мађарска народна странка Трансилваније (ППМТ) и Мађарска грађанска странка (МПП). Оне се залажу за закон сличан оном у Мађарској против наводне „ЛГБТQ идеологије“ и „хомо-пропаганде“ и за заштиту „чисте породице“.



Иницијативу да се и у Румунији уведе такав „Орбанов закон“ против особа другачије полне оријентације, у румунском парламенту изнео је посланик ППМТ Золтан Закаријас. На тај начин иницијатива је постала политички осетљиво питање, јер је посланик ППМТ ушао у парламент на листи кровног, Демократског удружења Мађара у Румунији (УДМР), а оно је од краја прошле године у либералној коалиционој влади Румуније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли су сви румунски Мађари такви?

Политиколог Kристијан Привулеску упозорава да се странка ППМТ румунских Мађара систематски мења – између осталог и због утицаја Орбана и политике Будимпеште. Она се раније залагала за интеграцију Мађара Трансилваније у мултикултуралну и мултиетничку заједницу те покрајине на северу Румуније, али „сада заступа идеју етничке и културне Велике Мађарске“, тврди румунски политиколог.

Прочитајте још:  ЧЕКА СЕ УПАД ИЗ ПОЉСКЕ! Документ: Они желе да прошире рат на целу Европу!

Демократско удружење Мађара у Румунији још се није огласило о иницијативи за доношење закона против хомосексуалности, али је ставило до знања да ће се о томе изјаснити тек на јесен, кад предлог закона дође у парламент након летње паузе. Ипак, УДМР је већ показао да заговара Орбанову борбу против хомосексуалности. Мађарска припрема референдум о спорном закону, а многи Мађари Трансилваније имају и мађарско држављанство – па их је Удружење позвало да изађу на референдум следећег јануара и подрже Орбанов закон.



Привилеску подсећа да су и у самој Мађарској следеће године избори: „За Орбана је изузетно важно да добије гласове Мађара Трансилваније. Они јесу додуше конзервативни, али нису против Европе. Зато он покушава да их мобилише темом ЛГБТQ популације која дели друштво и с којом се лакше могу добити гласови.“

Шовинисти свих земаља…

Читав случај постаје политички још осетљивији јер иницијативу за доношење закона против хомосексуалности подржава и румунски екстремно десни Савез за уједињење Румуна (АУР) Георгеа Симиона, који је на последњим изборима освојио 10 одсто гласова и има посланике у парламенту. Савез је у ствари познат по изразито агресивном ставу против свих националних мањина у Румунији, а нарочито против румунских Мађара – иако Симиона један мађарски портал назива „румунским Орбаном“. Али, када је реч о полном опредељењу, шовинисти обеју страна очигледно су пронашли заједничку тачку.

За правника Петера Екштајн-Kовача лоше је већ и то што су такве идеје „на мала врата“ уопште дошле у редове владе Румуније: „Ту се ради о покушају да се Румунија, која је до сада недвосмислено била за Европу, уведе у антиевропски савез близак Kремљу“, каже Екштајн-Kовач.

Прочитајте још:  Орбан: Нема пара којима ЕУ може да уцени Мађарску

„Пета колона“?

Екштајн-Kовач је и сам мађарског порекла и дуго је био члан УДМР. Сада је огорчен због актуелне политиком Удружења Мађара Румуније и у том свом уверењу иде толико далеко да Мађаре Трансилваније пореди са етничким Немцима који су Хитлеру својевремено послужили као пета колона у окупацији Румуније. „Видим да су Мађари Трансилваније такође дошли до те тачку“, каже Екштајн-Kовач. „Осећај да је Трансилванија њихова домовина претвара се у заклињање на крвно сродство свих Мађара и Мађарску као њихову домовину. Сматрам да је изузетно опасно.“

Румуни ипак нису сасвим неосетљиви на питање полне оријентације. У складу са смерницама ЕУ, румунски министар унутрашњих послова недавно је представио нову личну карту те земље где је ознака пола замењена ознаком „Ген“ (Џендер) – која дозвољава и алтернативне идентитете. Али након великих протеста и Цркве и националиста, а томе су се придружили и неки политичари владајуће коалиције, тај предлог промене личне карте – је повучен.

[table id=1 /]



Кено Ферсек / Дојче веле

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *