ДОКТОР КОН: Ђаци неће морати да носе маску само док ћуте!

1

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог проф. др Предраг Кон рекао је, говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у вези са корона вирусом и почетку нове школске године, да деца морају да носе маске приликом уласка у школу све док дођу у своје клупе, али и у моментима кад причају у разреду.

– Док нема вируса ни у једном разреду, онда се носе маске када деца долазе у школу и све до својих клупа. У клупи док разговарају са другарима, такође носе маске. Када час почне и када ћуте, онда одлажу маску. Оног тренутка кад је ђак прозван да одговара, онда мора да стави маску. Оног момента када почиње одмор, дете ће да стави маску. Напољу не мора, јер је на отвореном. То ће морати да се надгледа и упозорава. Биће проблема када се створи атмосфера “скини ту маску” код средњошколаца – појаснио је др Кон.

Како је рекао, заражене деце је током овог лета било у мањем броју.

– Тешко да се у парковима скупи много деце као у једном школском одељењу. Треба рећи родитељима зашто деца морају да носе маску. Носим маску да штитим себе. У ситуацији када не знате да имате вирус, а он је рапрострањен, у таквим ситуацијама сви морају да носе маске. То је потпуно ефикасно. Ношење маски може у потпуности да замени вакцинацију – објаснио је доктор.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Др Кон је је истакао и да ће се ускоро почети са вакцинацијом сезонског грипа.

– Прошле године га нисмо ни открили. Чињеница је да је јако потиснут и то се дешава када доминира овако јак вирус као што је корона. Нама се вирус грипа јавља у зиму. Највећи број оболелих јесте у фебруару и марту. Зато је препорука да се људи на време вакцинишу, у октобру-рекао је Кон.

Прочитајте још:  Нове инструкције за СНС ботове: Вређајте Вучићеву децу!

На питање да ли је у реду да се вакцинишемо против сезонског грипа у истом месецу када и против корона вируса, епидемиолог одговара:

– Препоручен је размак од две недеље између вакцинација. Моје мишљење је да је прва вакцина она доминантна – за пандемију, па се две недеље касније треба вакцинисати против сезонског грипа. Одзив за грип је био мањи него што је потребан, то је већ уобичајено за нашу земљу, нажалост – рекао је Кон.

Максимум за две недеље

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у земљи, др Предраг Кон навео је да број заражених није тако драстично повећан, али се очекује да ће расти у току следеће недеље.

– Када бисмо се затворили у куће и поштовали све мере, онда би дошло до наглог опадања активности вируса. У овој ситуацији за две недеље очекујемо максимум. Даља процена је несигурна. Не знамо како ће формирања колектива да делује на епидемиолошку слику. Оно што је искуство показало јесте да формирање школске наставе није довела до повећања заражених. То је добро – рекао је др Кон.

[table id=1 /]



Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДОКТОР КОН: Ђаци неће морати да носе маску само док ћуте!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *