Дан за заборав српских шахиста на Отвореном првенству Европе у Рејкјавику

0

Лука Будисављевић (Фото. Шаховски савез Србије)

Млади српски велемајстори Велимир Ивић и Лука Будисављевић поражени су у петом (од 11) колу првенства Европе у шаху, али су и даље у горњем делу табеле са изгледним шансама да до краја такмичења поправе свој пласман и освоје рејтинг поене, важне за напредак на светској рејтинг листи. Kолико је Ивић добро стартовао, у прва три кола, тек сада се види, јер је после другог узастопног пораза пао на позицију која му по тренутном рејтингу и припада. Бољи од нашег 19-годишњака био је Ливиу – Дитер Нисипеану један од најбољих немачких играча и човек који је
одиграо много важних партија у каријери на врхунском нивоу. Ивић није успео црним фигурама да оствари позицију у којој би његов таленат и упорност дошли до изражаја па ће прилику за четврти поен у Рејкјавику морати да потражи у шестом колу, белим фигурама, против Немца Ровена Фогела.

Најмлађи српски велемајстор у историји ове игре, 17- годишњи Лука Будисаљевић, је црним фигурама изгубио од азербејџанског велемајстора Ниђата Абасова, али овај пораз не би смео да обесхрабри Луку који је током целог дана решавао проблеме ван шаховске табле што га је сигурно омело у припреми партије. Наиме, Будисављевић је у другом колу, пре 3 дана, играо са Kовид позитивним противником па су лекари одлучили да и нашег предсавника избаце са турнира.

Читавог дана трајала је борба да Лука, који је последњих дана 4 пута тестиран и увек био негативан, настави турнир што су на крају организатори и прихвтили. После исцрпљујуће боре ван црно белих поља, Лука није имао снаге за изненађење, али је остао на 50 процената успешности, а прилику да поправи пласман имаће у шестом колу где се састаје са младим израелским шахистом Бенијем Ајзенбергом. Будисављевић има предност почетног потеза.

Прочитајте још:  Ђоковић и званично други на крају године: Србија са петорицом у Топ 100

На Отвореном првенству Европе, после 5 кола води трио из Јерменије, Француске и Азербејџана. Габузјан, Лагард и Мамедов сакупили су по 4 ипо поена. Ивић има 3, а Будисављевић 2,5 поена. Интересантно, први фаворит турнира Енглез Гавејн Џонс, има такође 2,5 поена.

Шампионат Европе завршава се 5. септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *