Следи измена Закона о малолетницима

2

(Фото: Depositphotos/SergPoznanskiy)

Посебна радна група Министарства правде завршила је нацрт измена и допуна Закона о малолетницима, којима ће бити знатно побољшан положај малолетника као жртава, рекла је јуче др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања, на саветовању кривичара на Златибору.

Измене предвиђају да се о малолетним учиниоцима кривичних дела воде специјализоване евиденције у свим судовима и тужилаштвима, а сви подаци сливаће се у централизовану базу при Министарству правде. На тај начин биће лакше уочено који фактори утичу на повећање и смањење стопе малолетничког криминалитета, које су мере и казне изречене, а биће доступни и комплетни подаци о томе колико младих људи поново изврши кривично дело.

Како се чуло током дискусије, стручњаци сматрају да су измене и допуне само први корак ка доношењу потпуно новог Закона о малолетницима, чији је пун назив Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, а у примени је већ 15 година.




Планирано је оснивање посебне установе за лечење и оспособљавање малолетника, као и оснивање посебних притворских јединица, будући да малолетни осумњичени деле притворске ћелије с пунолетним лицима. Судије веома ретко изричу васпитне налоге који подразумевају лечење од болести зависности, управо због тога што за то немамо адекватну установу, речено је на саветовању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Без установе за одвикавање од алкохола и психоактивних супстанци нећемо имати прави одговор на малолетнички криминал – рекла је Оливера Ристановић, председница Прекршајног суда у Београду. Неретко се догађа, како је рекла, да родитељи малолетника одобравају њихова понашања којима чине прекршаје, па у таквим случајевима нема сврхе да судија одреди меру појачаног надзора од стране родитеља.

Прочитајте још:  Акцизе иду горе, марже могу доле: Ниже цене за млеко, јогурт, пилетину, пелене и храну за бебе?

Судије за прекршаје су похађале једнодневне обуке за рад са млађима од 18 година, којима су прекршаји у том узрасту најчешће предворје за улазак у криминал. Због тога би, сматра Ристановићева, било боље да постоје посебна одељења која ће бити озбиљно специјализована и за прекршаје и за кривична дела малолетних лица. Истраживања показују да они најчешће врше имовинска кривична дела, која су у значајном проценту повезана са зависношћу од алкохола и дрога. Уколико би били адекватно кажњени за прекршај, можда би их то спречило да учине кривично дело, речено је на округлом столу посвећеном примени Закона о малолетницима.

Представљено је истраживање о кретању малолетничког криминала и примени овог закона током последњих 15 година, које је институт урадио уз подршку ОЕБС-а. Резултати су показали да се укупан број кривичних дела малолетника смањује, са изузетком пораста у 2013. години. Највећи проценат малолетничког криминала забележен је на територији апелационих судова у Београду и Новом Саду, а мање на подручју које покривају апелациони судови у Нишу и Крагујевцу. Уочено је повећање процента малолетних девојака као извршилаца кривичних дела, као и повећање насиља у породици за која су окривљени малолетници.

[table id=1 /]



Александра Петровић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Следи измена Закона о малолетницима

  1. Док су родитељи, а оготову отац могли да измлате деликвента, држава није имала толико проблема са криминалом. Како је држава преузела од родитеља ингеренције над кажњавањем деце младих насилника и криминалаца има ко плеве на сваком кораку. Ваљда то држави и одговара, јер од таквих несрећника могу да попуњавају редове својих убица који чувају систем од народа. Обуку им униформе по потреби и додатно их наоружају да бране режим од народа како би им после гледали кроз прсте за растурање дроге и остале гнусне радње. Ма милина једна…. а докле ће тако видећемо…

  2. Мислим да треба кривично гонити починиоца кривичног дела када напун 8 година а не да они знаjу своjа права и само кажу немам jош 14 година и настави да чини кривична дела. Треба да престанемо да преписуjемо накарадне законе са запада и да почнемо да се врачамо у нормалу да се тачно зна шта може а шта не и да казна буде позната и извесна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *