Руски патријарх: На помолу раскол између грчког и словенског православља

2
патријарх

Патријарх Кирил

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је да данас у православном свету влада криза у којој се примећује утицај спољних политичких сила.

„О кризи јасно сведоче озбиљна неслагања између православаца на тему како схватамо уређење васељенског православља… У тој кризи се, наравно, види утицај одређених политичких сила, јер је читава историја цркве праћена тим утицајем и не може се порећи да у свету постоје они који би желели да униште темеље православног живота, да посеју раздор и поделу међу народима“, рекао је патријарх.

Како је истакао, примећује се тенденција да се грчко, медитеранско православље одвоји од словенског православља, а пре свега од Руске православне цркве, „односно да се понови модел раскола из 1054. године и да се тиме ослаби православна црква“.



„Као поглавар РПЦ, чија је дужност да се брине о очувању и јачању односа са свим помесним православним црквама, не могу а да не осећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са Васељенском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, која у ствари не представља ништа друго до озакоњење црквеног раскола“, истакао је руски патријарх.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Руска православна црква под снажним притиском из САД који има за циљ уништење православног јединства. То је посебно приметно у Украјини, Белорусији и низу других држава и региона.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Руски патријарх: На помолу раскол између грчког и словенског православља

  1. Слушао сам Радована Дамјановића , Србија Глобал и кажу да нам грци – влада нису пријатељи да спроводе геноцид над нама слично хрватима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *