Вучић и Дачић су још 2012. успоставили границу између Србије и Косова и Метохије

0

Дачић и Вучић (Фото: Јутјуб)

Шестог децембра 2012. године ондашњи председник Владе Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку о успостављању државне границе према својој јужној покрајини. Ову одлуку је одрадио уз благослов и допуштење ондашњег првог потпредседника Владе Александра Вучића. На тај начин је Београд омогућио долазак граничне полиције и царине из Приштине на административне прелазе Јариње и Брњак. Више од пет дана су Срби даноноћно спречавали да се ова одлука спроведе док нису попустили под притиском српске жандармерије.

Ипак, то није све. Током 2016. године Александар Вучић је потписао споразум о реципроцитету са председником сепаратистичке владе Исом Мустафом. Тим споразумом Београд се обавезао да омогући сепаратистичкој влади у Приштини да примени исте мере према возилима из Србије какве Београда предузима према онима са Косова и Метохије. Такође, истим споразумом Александар Вучић се сложио да српске регистарске таблице са ознакама КМ, ПР, ПЕ, ГЛ више не могу да функционишу у јужној српској покрајини.

Овај споразум жестоко погађа пре свега Србе на северу Косова који ће морати српске регистарске таблице да замене са сепаратистичким. А да би их заменили морају да имају личну карту самопроглашене републике Косово. Да би могли да добију личну карту они морају да прихвате закон о држављанству самопроглашене републике Косово и да тек онда добију остала документа као што су лична карта, возачка и саобраћајна дозвола. До данас, иако је прошло 13 година од самопроглашењa републике Косово, више од 60% Срба на северу Косова и Метохије нама косовско држављанство. Споразумом о реципроцитету Александар Вучић је приморао Србе да постану грађани још увек од стране Београда непризнате државе Косово. Овај споразум о реципроцитету је донешен нетранспарентно и о њему се до данас ништа није знало. По уобичајеној процедури издаја се најбоље обавља у мраку. Да ли је то у окиру оних 5-0 или не, остаје нејасно.

Прочитајте још:  Петковићу забрањен улазак на КиМ




На конференцији за штампу председник Србије ниједном реченицом не каже да овај споразум није потписао 2016. године са Исом Мустафом. У преводу, он мисли да ако сепаратисти из Приштине нису формирали ЗСО нема разлога ни да он примењује овај споразум. То му је једини аргумент поводом овог антидржавног и антиуставног документа који је лично он потписао. Иначе, на самој конференцији за штампу грађани Србије и Срби са КиМ имали су прилику да виде како председник Србије цвили, цмиздри, зампомаже, кука, изговара жалопојке али нису чули ниједан предлог шта поводом регистарских таблица Александар Вучић мисли да предузме изузев што је послао Србе да на Јарињу и Брњаку гутају сузавац бачен од стране РОСУ полиције. За РОСУ полицију каже да он има договор са Бриселом и Приштином да она не иде на север КиМ. На несрећу Срба, председника су опет преварили. РОСУ полиција је итекако присутна на северу КиМ што су Срби више пута имали прилике да осете на својој грбачи. До доласка Александра Вучића на власт и споменутог Ивице Дачића пуних 13 година РОСУ полиција није смела ни да помисли да дође на север КиМ. Предајући српску полицију и цивилну заштиту сепаратистима овај владјући двојац је ослабио одбрану Срба па се РОСУ полиција слободно шета севером КиМ. Нажалост, некадашња српска полиција није више у служби заштите Срба него у режиму самопроглашене републике Косово која их и плаћа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поставља се питање да ли Александар Вучић може да спречи споразум о реципроцитету са Приштином? Може, ако делује снажно и енергично а не као до сада да цвили и цмиздри. Никакв савет за националну безбедност ту не може да помогне као ни повећана борбена готовост која се одвија тако да војска и полиција иде у туристичку шетњу између Рашке и Краљева. За почетак морао би да поништи споразум о реципроцитету, па да у том политичком сучељавању примени широку лепезу мера против сепратистичког режима из Приштине који у таквом сучељавању, не војном, гарантовано губи. Међутим, он је човек мира и стабилности на Балкану и изузев кукњаве он ништа од свега овога у политичкој борби против Приштине не сме да примени као што ни до сада није примењивао.

Прочитајте још:  УЧК злочинци остају иза решетака: Тачи и Весељи одбијени од хашког суда

Цинично делује запомагање Горана Ракића министра у влади самопроглашене републике Косово који тражи помоћ од Александра Вучића. Уместо да „Српска листа“ напусти институције самопроглашене републике Косово, владу и скупштину, они учешћем у овим институцијама подржавају и одлуку самопроглашене репепублике Косово и активности РОСУ полиције према својим сународницима на северу КиМ која туче мирне грађане на протестима и баца сузавац. „Српска“ или боље рећи квислиншка листа се припрема за локалне сепратистичке изборе који треба да се одрже у јужној српској покрајини.




Добри познаваоци прилика на КиМ кажу да је поводом споразума о реципроцитету са регистарским таблицама већ све договорено током доласка Ангеле Меркел. Због грађана Србије Александар Вучић ће помало да цвили и цмиздри, помало да хистерише али ће споразум у целости да примени. Као награду кажу да је од европарламентараца поводом предстојећих избора у Србији добио прилику да одржи још једне лажне и нерегуларне изборе за још један манадат. Већ виђено. Ред издаје Косова, ред литијума, то је цена новог мандата председника Србије.

Како Европска унија међу српском опозицијом не може да нађе никог ко би признао самопроглашену републику Косово, без обзира на све мане због слободе медија, људских права, владавине закона, правне државе Александар Вучић је ипак Бриселу још понајбољи. Такву флексибилност, такву кооперативност до ноивоа издаје међу српским политичарима у Србији нема нико осим Александра Вучића. Споразум о реципроцитету са регистарским таблицама само је увертира предстојећег договора о нормализацији односа Београда и Приштине.

Као радили, тако нам Бог помогао.

[table id=1 /]



Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *