Ко повуче тужбу против банке плаћа своје трошкове

1

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Након допуне става Врховног касационог суда по коме банке нису дужне да доказују да су имале трошкове обраде кредита и осигурања стамбеног зајма код Националне корпорације за осигурања стамбених кредита (НКОСК) поставља се питање шта ће бити с парницама које су у току. А таквих је на десетине хиљада, а можда и свих сто хиљада.

За оне пресуђене и извршене против банке је јасно: оне неће бити предмет било какве правне акције – што значи да банке сада неће тужити клијенте и тако наставити гушење судова.

Али шта ће бити ако и када судови почну да пресуђују у корист банака, јер тада тужилац, а то су грађани, морају да плате трошкове изгубљеног спора. Учествовање у парници подразумева одређене трошкове – судске таксе, трошкове извођења доказа, вештачења и слично и награду за адвоката. Суд на крају поступка страну која изгуби спор обавезује да, поред својих, надокнади и трошкове противника.

Прошле седмице из Удружења банака је саопштено да у случају повољног исхода спора банке од друге стране неће наплаћивати трошкове које су имале у вези са вођењем појединог спора, већ да они остану на терет банака. Другим речима, свако ће платити своје трошкове. Због тога је Удружење банака позвало грађане који су тужили банке до 17. септембра да се одрекну поднетих тужбених захтева најкасније до 31. децембра ове године.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– У тим случајевима банка ће се одрећи права на наплату трошкова од њих и предложиће суду да свака страна сноси своје трошкове – наводи се у саопштењу Удружења банака. Јасно је – ако пак наставе да се суде и изгубе спор све трошкове ће морати да плате. И банчине и своје.

Прочитајте још:  „Најтајнији клуб банкара“: шта ради и шта му је прави циљ

А шта кажу у банкама на инструкцију Удружења банака. Из Рајфајзен банке наводе да у случају када се судски спор оконча повлачењем тужбе или одрицањем од тужбеног захтева, свака страна у спору сноси своје трошкове.

– Да ли ће адвокати тужиоца клијената банке наплатити од њих своје трошкове, то није питање за банку. Уколико се спор оконча у редовном поступку, страна која је изгубила сноси све трошкове, и то одлуком суда. Правни заступници банке су наши запослени и заступају банку у оквиру својих редовних радних обавеза, стога су и трошкови банке минимални, односно не постоје трошкови адвоката који заступају банку и који би се наплатили од клијента – објашњавају у овој банци.




Из ОТП банке напомињу да, имајући у виду правни став Врховног касационог суда од 16. септембра 2021. године, подржавају став Удружења банка да свака страна у поступку сноси своје судске трошкове у случају да се грађани одрекну тужбеног захтева до краја текуће године, то јест до 31. децембра 2021. То значи да ОТП банка не би наплаћивала од клијената трошкове које је имала ради вођења поступка укључујући судске таксе које је банка платила и трошкове адвоката.

Ни Евробанка грађанима који су тужили до дана доношења измењеног мишљења ВКС-а, а који се одрекну тужбеног захтева до краја ове године, неће наплаћивати никакве трошкове. Такође, грађанима који су до сада наплатили своја потраживања од Евробанке, неће бити тражен повраћај средстава.

– Наши правни заступници обавештени су о овим одлукама и поступаће у складу са њима у наредном периоду – наводе из ове банке.

Прочитајте још:  Шавник: Опет прекинуто гласање због неправилности

У Ерсте банци указују да неће клијентима тражити надокнаду трошкова у овим парницама, јер ни на који начин не желе да њихови корисници буду оштећени и трпе последице ситуације коју нису свесно проузроковали.

– Желимо да нагласимо да заједнички циљ треба да буде да се ови поступци окончају са што мање губитака – кажу у овој банци.

[table id=1 /]



Јована Рабреновић & Politika

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ко повуче тужбу против банке плаћа своје трошкове

  1. У демократији, ко има паре – тај је недодирљив, ко нема
    нема право на живот, већ је канта за ђубре.

    У средњем веку зеленаши, тј. данашњи банкари су били
    НАЈСТРОЖЕ КАЖЊАВАНИ.
    А данас лезилебују, гуле сиротињу и још их демократија
    штити, па не само да их штити, већ им и налази посао!

    Са којим правом држава обавезује некога да своје ПАРЕ
    ДРЖИ КОД ДРУГОГА? Што ја да уопште имам посла са тим
    гнусним криминалцима и да наплате-исплате иду преко
    тих тумора?

    Тако се лако дође до закључка да је демократија у ствари
    власт зеленаша, тј. банде, а да су “љуТска права” и остале
    пароле, само покривач за бруку и гнусобу.

    Код Српског властелина је и коњ имао већа права, него
    данас оно што се зове “грађанин” – читај ЦРВ…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *