АУСТРИЈА ПОСЛЕ КУРЦА: Ко је будући канцелар?

2

Себастијан Курц (Фото: EPA-EFE/ Antonio Bat/ arhiva)

Аустријски канцелар Себастијан Курц, против којег је Тужилаштво за привредни криминал и корупцију покренуло истрагу у вези са оптужбама за проневеру и мито, поднео је вечерас оставку на место шефа Владе, и пренео да је председнику Аустрије Александеру ван дер Белену, у функцији лидера најснажније странке – Народне партије (ОВП), за новог канцелара предложио досадашњег министра спољних послова Александера Шаленберга.

‘’Налазимо се у ситуацији у којој је дошло до заоштравања односа између две странке у владајућој коалицији, а тиме и до пат ситуације, и то у време када се земља и даље суочава са тешким проблемима, јер пандемија није прошла, економски опоравак је тек почео, а социјално-еколошки пакет мера је договорен, али још није усвојен’’, објаснио је Курц у обраћању грађанима.

Истакао је да би било неодговорно земљу увести и период хаоса и нестабилности.

Оценио је да би, такође, било неодговорно да се одговорност за вођење земље препусти експерименту од четири странке, који би, како је додао, зависио од благонаклоности лидера десничарске Слободарске партије (ФПО) Херберта Кикла.

Истакао је да је сада потребна стабилност и да се мора обезбедити да економски опоравак осете грађани, посебно они са малим и средњим примањима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Владајући тим ОВП, пренео је Курц, најавио је да жели да напусти Владу, ако би њега сменили.

Он им је због тога захвалио на лојалности и солидарности, јер то, како је навео, није уобичајено у тако великом тиму.

‘’У овако тешком времену не треба гледати партијске, личне интересе, и бавити се политичким тактикама. Земља ми је важнија од мене. Повлачим се да бих избегао хаос, и обезбедио стабилност’’, нагласио је он.




Курц је рекао да је замолио тим ОВП у Влади да настави рад.

Као лидер ОВП он је, како је казао, председнику Аустрије предложио Шаленберга, искусног дипломату, који ће имати умеће за враћање поверења у коалицији за новог канцелара.

Прочитајте још:  АУСТРИЈСКИ ОДБОРНИК: Хрвати су убијали Србе, само зато што су Срби!

‘’Земљи је потребна влада која би била вођена стабилном руком. Ја ћу као лидер ОВП и шеф посланичког клуба да се вратим у парламент и наравно радити на расветљавању свих оптужби’’, казао је Курц, додајући да му тај корак наравно није једноставан, али је његов приступ увек био да политика и политичари морају да раде у корист грађана.

Подсетио је да је од како је почео да се ангажује политички увек покушавао да пружи свој допринос Аустрији.

‘’Последњих 10 година сам то чинио, најпре, као државни секретар, затим као шеф дипломатије и онда као канцелар, служио сам увек својој прелепој земљи. Посебно протеклих годину и по било је изазовно за целу Владу, и посебно за мене. Дали смо све од себе у борби против пандемије, стабилизацији економије и спасавању радних места’’, објаснио је он.

Курц је казао да су оптужбе из 2016, које су сада подигнуте, нетачне и да ће учинити све да их расветли.

‘’То је нешто са чим су се многи високи политичари у земљи и иностранству суочавали. Сада имамо, међутим, ситуацију да се коалициони партнер позиционирао против мене. Многи кажу да је то неправда, а лично бих био срећан да у нашој земљи важи претпоставка невиности’’, додао је.

Рекао је да су оптужбе помешане са СМС порукама које је написао у емотивним тренуцима.

‘’Поједине поруке не бих поново тако формулисао, али сам и ја човек са емоцијама и грешкама’’, рекао је Курц, изразивши захвалност партијским колегама и грађанима што су га подржали протеклих дана.

Коглер: Прихваћен предлог Зелених,не напуштамо Владу
Лидер странке Зелених и вицеканцелар Вернер Коглер поздравио је вечерас оставку Себастијана Курца на место канцелара и најавио да ће његова странка наставити коалицију са Народном партијом Аустрије (ОВП).




“Одлука о оставци је исправна за даљи рад Владе у корист земље. Имамо заједничку одговорност да гарантујемо стабилност”, поручио је Коглер на ванредној прес конференцији.

Прочитајте још:  ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије?

Он је истакао да је ОВП изабрала варијанту коју су предложили Зелени.

Коглер је до сада у више наврата захтевао да се Курц повуче са места канцелара, јер сматра да због истраге која се води против њега не може да обавља своје задатке.

“То значи, настављамо рад у Влади, јер желимо да реализујемо све што смо започели, а тако и социјално-еколошку пореску реформу”, рекао је он.

Коглер је пренео да је о томе већ разговарао са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, Курцом, као и досадашњим министром спољних послова Александером Шаленбергом, са којим ће се сутра састати, а кога је Курц предложио за новог канцелара.

Опозиција, пре свега Социјалдемократска партија Аустрије (СПО), реаговала је са негодовањем због одлуке Зелених о наставку коалиције са народњацима.

Аустрија: Врхунски дипломата будући канцелар
Актуелни министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг, кога је Народна партија Аустрије (ОВП), то јест досадашњи канцелар Себастијан Курц, предложио за новог шефа аустријске владе важи за врхунског дипломату, који би могао да „смири страсти“ у владајућој коалицији.

Шаленбергу већ место шефа дипломатије није било у животним плановима, како је рекао више пута, а засигурно није ни сањао да би могао бити и канцелар.

Овај дипломата је протеклих година остварио запанујућу каријеру, без, како је у више наврата говорио, да је то желео




Шаленгерг се до сада није много бавио дневном политиком, али је зато у више наврата показао да припада ”хардлајнерима” по питању политике према илегалним мигрантима.

Пажњу јавности он је пре пар месеци изазвао подизањем израелске заставе на седишту Министарства на чијем је челу, као реакцију на нападе на израелске градове.

Иначе Шаленберг, који није члан ОВП, која га је довела у владу, био је предодређен да постане дипломата.

Прочитајте још:  УН ће запрепастити обичне Американце новим „климатским“ захтевима

Његов отац је био амбасадор Аустрије у више земаља, а касније и генерални секретар Министарства спољних послова.

Одрастао је, тако, у Индији, Шпанији и Француској, а рођен је у Берну.

Студирао је право у Бечу и Паризу, а потом и Европско право на Европском колеџу у Брижу.

Прво дипломатско искуство стекао је службовањем у правном одељењу Мисије Аустрије при ЕУ, а по повратку је постао портпарол бивше министарке спољних послова Урсуле Пласник, а касније и њеног наследника Михаела Шпинделегера, који важи за сиву еминенцију у ОВП.

Када је Курц постао министар спољних послова унапредио га је у шефа Одсека за спољнополитичко планирање.




И у преговорима о формирању коалиције након избора 2017. Курц је рачунао на њега, па га је повукао у свој кабинет на место шефа штаба за стратегије и планирање.

На место министра Шаленберг је доспео, након пада прве Курцове владе, после афере „Ибица“; у коју се „саплео“ тадашњи коалициони партнер Слободарска партија (ФПО).

Он је, у експертској, прелазној влади, заузео место шефа дипломатије, а на том месту је остао и након формирања нове владе Курц 2, овај пут са Зеленима.

Сада ће Шаленберг морати званично да преузме кормило и своје дипломатско искуство примени у свакодневном раду са коалиционим партнером.

Када је реч о Западном Балкану Шаленберг се већ дуже јасно залаже за проширење ЕУ.

Он је ове године, у више наврата, говорио да „2021. не сме бити изгубљена година, као претходна по питању приближавања Западног Балкана ЕУ.

Као и Курц он сматра Западни Балкан непосредним суседом, чија интеграција у ЕУ би донела стабилност и безбедност у Европи.

На месту канцелара за очекивати је да ће се даље залагати за проширење ЕУ, али уз инсистирање на испуњавање услова са обе стране.

[table id=1 /]

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “АУСТРИЈА ПОСЛЕ КУРЦА: Ко је будући канцелар?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *