ИТАЛИЈА: Обавезна санитарна карта за запослене

0

Од петка 15. октобра за око 23 милиона запослених важи правило поседовања зелене карте, свака фабрика, фирма, канцеларија, сви самостални радници, сваки давалац посла биће обавезан да контролише сертификат о здравственом стању радника, ко је још не поседује мора имати негативан тампон тест не дужи од 48 сати или доказ да је имунизован након прележаног корона вируса.

Оставља се фирмама на располагање начин на који ће бити контролисани запослени, тапетна контрола, преко апликације банке података коју ће креирати фирме или по систему узорака и ротације најмање 20 посто запослених. Ко не буде поштовао контролу казне су за даваоце посла од 400 до 1.000, а за запослене ако преваре контролу 1.500 евра. Ко из здравствених разлога не може да прими вакцину мора поседовати сертификат издат од надлежног лекара.

Контроле се односе и на све самосталне раднике и слободне професије јер и они имају даваоца посла, таксисти, адвокати, особље које се бави бригом старих лица у фамилији или чува децу, мајстори када улазе у кућу да поправе нешто морају особи која их је позвала показати сертификат о имунизацији.




Тако Италија која се отвара, која је стигла до 80,27 посто вакцинисаних, шири обавезу поседовања зелене карте, од априла за лекаре и санитарно особље, од 1 септембра за школски персонал, а сада на све запослене и грађане који желе да уђу на стадион, у биоскоп, позориште, музеј, ресторан…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Конфиндустрија (Конфедерација индустријалаца Италије) и њен председник Карло Бономи безпоговорно апелује на запослене, имали сте месец дана на располагању од сазнања да се од 15. октобра уводи обавеза зелене карте и могли сте да се вакцинишете, „сада морамо заштитити оне раднике који су се вакцинисали од оних који то избегавају, то је морална и грађанска обавеза“.

Прочитајте још:  Кина: Нећемо заборавити варварско гранатирање амбасаде у Београду

Ко одлучи да изостане са посла неоправдано јер не жели вакцинацију или још није примио прву дозу не може добити одмах отказ али ће остати без плате до повратка на посао, међутим може бити позван од фирме „да надокнади штету проузроковану својим неоправданим одсуством јер је његово радно место угрозило остали ланац радњи у производњи или време испоруке производа“. Такво циркуларно писмо Конфиндустрија је упутила на време свим запосленим и радник је дужан да седмично обавести даваоца посла када ће се вратити са санитрним документом на посао.

Италија је стигла до 1.516 позитивних на дневном нивоу, али од 60 милиона становника њих 4 до 5 милиона радно способних још није примило прву дозу вакцине, укупно 8,4 милиона изнад 12 година. Италија је кренуила у економско оживљавање и нема намеру да се заустави или да се врати натраг. Упркос побунама новакс, нема попуштања нити одлагања.

[table id=1 /]



Милица Остојић – Дописник из Рима / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *