Рајко проглашен кривим јер је од грађана тражио новац за храну

0
(Пиксабеј)

Суд у Грачацу осудио због просјачења је Рајка С из Книна јер је 11. септембра 2011. године у Грачацу ишао од куће до куће и тражио новац од грађана говорећи да је гладан и да му новац треба за храну.

Оптуженом је одузета имовинска корист од 60 куна, што је око 1.000 динара, уз напомену да ће бити враћени оштећенима, наведено је у пресуди.

Оптужни предлог против њега поднела је тамошња полиција сматрајући да је тиме повредио чланове Закона о прекршајима против јавног реда и мира, а суд га је прогласио кривим у прекршајном поступку.

„Kрив је што је дана 11. септембра 2011. године у 16.30 у Грачацу ишао од куће до куће и тражио новац од грађана, говорећи да је гладан и да му новац треба за храну. На тај начин добио је од Љубице М. 10 куна, Марјана Т. 30 куна и 20 куна од Пере Б., дакле, одао се просјачењу“, закључио је суд у Грачацу, пише загребачки „Јутарњи лист“, а преноси РТС.
Просјак је условно осуђен на казну затвора од 15 дана, која се неће извршити ако окривљени у „наредних 12 месеци не почини један или више прекршаја за које му је изречена иста или тежа казна од казне изречене овом условном осудом“.

Суд му је одузео имовинску корист коју је остварио овим прекршајем и по правоснажности пресуде, вратиће је оштећенима.

Суд је узео у обзир постојеће околности и тежину прекршаја, због чега је окривљеном за почињени прекршај изрекао казну затвора коју сматра примереном да би се остварила сврха кажњавања.

Од окривљеног је одузета имовинска корист коју је остварио прекршајем, образложио је суд, па га је ослободио плаћања трошкова поступка јер је лошег имовинског стања.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.