4000 здравствених радника у British Columbiа(Канада) одбија да се вакцинише по цену губитка посла

1

Ben Nelms/CBC

Од 26. октобра, здравствени радници у БЦ морају бити вакцинисани против ЦОВИД-19.

Мандат укључује свакога ко ради у било којој врсти здравствене заштите, укључујући студенте, волонтере, лекаре, становнике, извођаче и све друге здравствене раднике. Такође се односи на људе који раде у кућама и локацијама за негу у заједници, укључујући домове клијената.

Током брифинга за медије у уторак, министар здравља Адријан Дикс рекао је да је више од 4.000 здравствених радника пропустило рок за обавезну вакцинацију против ЦОВИД-19.

Он је рекао да ће они који остану невакцинисани бити стављени на неплаћено одсуство и да морају да добију прву дозу до 15. новембра ако желе да задрже посао, осим ако имају медицинско изузеће.

„Сви смо веома свечани поводом овог тренутка, јер је услов да се вакцинишемо апсолутна неопходност у нашем здравственом систему, али знамо утицај на људе и породице и надамо се и охрабрујемо људе да се вакцинишу“, рекао је Дикс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Он је рекао да укупно 4.090 здравствених радника у покрајини још није примило ниједну дозу вакцине против ЦОВИД-19.

Још 2.000 је вакцинисано само једном дозом.

У Министарству унутрашњих послова, Дикс је рекао да је 1.369 здравствених радника невакцинисано.

„Здравствене власти предузимају кораке широм Британије да се изборе са изазовима које ово представља“, рекао је он.

Губитак невакцинисаних радника у здравственом систему, рекао је он, створиће додатни притисак на болнице, посебно пошто се све више пацијената шаље из северног региона у друге области покрајине на негу.

“То је огромна ствар. Не могу вам рећи какав посао обављају наши тимови хитне помоћи, наше медицинске сестре, сви они који су укључени у путовања пацијената”, рекао је он.

Прочитајте још:  Брнабић: Број респиратора је државна тајна, имамо их довољно, пензионерима по 4.000 динара

‘Важније’ од посла
Трој Kлифорд, председник синдиката хитне помоћи у БЦ који представља око 4.500 болничара у покрајини, процењује да је до 200 његових чланова остало невакцинисано или нису пријавили свој вакцинални статус и ризикују губитак посла.




Ендрју Мекферсон је један од тих људи. Иако каже да воли свој посао болничара — посао који је радио 13 година — неке ствари су „важније“ од његовог посла.

Одбија да свом послодавцу открије статус вакцинације.

“Улози су високи, апсолутно високи. Још су већи ако изгубим своја људска права на сопствену приватност и своје право да стављам шта год желим у своје тело”, рекао је он за ЦБЦ Он тхе Цоаст водитељку Глорију Макаренко.

Његова забринутост у вези са вакцинама против ЦОВИД-19 је слична онима које су изразили други људи који оклевају са вакцинама – несигурност у погледу безбедности и ефикасности, посебно када су у питању мРНА вакцине које су креирали Пфизер-Биотецх и Модерна.

Здравствени званичници у БЦ, Kанади и широм света кажу да су вакцине безбедне и да су нежељени ефекти ретки.

Kлифорд је рекао да поштује права људи да сами доносе одлуке.

„Људи имају избор и наш синдикат апсолутно поштује изборе људи“, рекао је он. „Али постоје закони који се доносе, статути којих се морамо придржавати.

„Не долазе сви избори без последица“, додао је он.




Kада је најављен мандат за вакцинацију, Синдикат медицинских сестара БЦ (БЦНУ) био је критичан према одлуци , бринући се да би у областима у којима је особље већ преоптерећено да би обавезне вакцине погоршале ситуацију.

Прочитајте још:  Израелско министарство здравља: Млади мушкарци после Фајзера добили миокардитис

БЦНУ је, међутим, појаснио да подржава вакцине и охрабрио чланове да се вакцинишу.

‘Значајан’ утицај на службе хитне помоћи
Ако би свих 200 невакцинисаних чланова синдиката болничара одлучило да остане без посла због добијања вакцине, то би имало “значајан” утицај на службе хитне помоћи, сектор за запошљавање који већ нема довољно особља.

„Губитак једног болничара је нешто што не можемо да прихватимо“, рекао је Kлифорд.

Међутим, рекао је да би ризиковање здравља болничара, или добробити њихових породица или пацијената, такође у великој мери утицало на услугу, више него губитак болничара јер су одлучили да се не вакцинишу.

„Мрзим да видим да неко ко је дао свој живот на дуге периоде времена или било који временски период да служи, буде стављен у те ситуације да чине тако тежак избор“, рекао је Kлифорд.




“Само се надам да их праве из правих разлога… јер су последице значајне.”

Министар за запошљавање и економски опоравак БЦ-а Рави Kахлон рекао је да је безбедност приоритет, посебно у здравственим установама где су људи рањиви на ЦОВИД-19.

„Биће последица за оне који одлуче да се не вакцинишу“, рекао је он.

Он је рекао да ће влада БЦ улагати у здравствени систем како би ублажила све изазове који настану због тога што радници одлуче да се не вакцинишу и, на крају, буду пуштени.

Kада је средином септембра објављен мандат за вакцинацију здравствених радника , покрајински службеник за здравство др Бони Хенри рекла је да ће епидемије ЦОВИД-19 вероватно изазвати много озбиљније кадровске проблеме.

Она је такође рекла да су стопе вакцинације веће у здравственом сектору него у општој популацији.

Прочитајте још:  Иран: Обешени у затвору због содомије

Превод: Васељенска / Извор: https://www.cbc.ca

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “4000 здравствених радника у British Columbiа(Канада) одбија да се вакцинише по цену губитка посла

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *