Нова студија Лансета из Шведске показује да је ефикасност вакцине против инфекције пала на нулу као и нагли пад против тешких облика заразе

0

dailysceptic.org

Судећи по недавним научним и медијским резултатима, чини се да постоје две паралелне реалности које тренутно постоје једна поред друге у свету Ковида. У једноj, вакцине су веома ефикасне у спречавању инфекције и преноса, а сви подаци који сугеришу другачије су погрешно представљени или су пристрасни или садрже неку врсту основне грешке. У другоj – оноj којa много више личи на ону у којој заправо живимо – ефикасност вакцине против инфекције значајно је опала и након шест месеци је у основи нула. У неком тренутку, једна од ових стварности ће морати да попусти јер обе не могу бити истините. Знам на којој је мој новац.

Пример првe се појавио у Њу Сајентисту ове недеље, под насловом: „Колико је мање вероватно да ћете ширити КОВИД-19 ако сте вакцинисани?“ Одговор: најмање 63%, према новој популацијској студији из Холандије.

„Недавна студија је показала да вакцинисани људи заражени варијантом Делта имају 63% мање шансе да заразе људе који нису вакцинисани.

Ово је само нешто ниже него код Алфа варијанте, каже Брецје де Гиер из Националног института за јавно здравље и животну средину у Холандији, који је водио студију. Њен тим је раније открио да вакцинисане особе заражене алфом имају 73% мање шансе да заразе невакцинисане људе.

Оно што је важно схватити, каже де Гиер, јесте да је пуни ефекат вакцина на смањење трансмисије чак већи од 63%, јер се већина вакцинисаних људи уопште не зарази.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Де Гиер и њен тим користили су податке из холандског система за праћење контаката да би утврдили такозвану секундарну стопу напада – удео контаката заражених позитивним случајевима. Затим су утврдили колико је то смањено вакцинацијом, прилагођавајући се факторима као што је старост.“

Прочитајте још:  Крај корона агенде и у Србији: Укидање свих мера већ од марта?

Подаци потичу из августа и септембра 2021. године, када је Делта била доминантна у Холандији. Кључна табела, која разлаже бројке према томе да ли су индексни случај и контакти вакцинисани, налази се испод.

Када видите ову табелу, схватате зашто се тврдња у наслову фокусира на то колико је лако заразити људе који нису вакцинисани. Тамо САР пада са 22% на 13% када се индексни случај вакцинише (пад од 41%; остатак од 63% ефикасности вакцине долази од прилагођавања). Међутим, погледајте резултате за инфицирање вакцинисаних контаката (доња половина). Тамо се САР повећава са 11% на 12% када се индексни случај вакцинише.

Аутори кажу да је то збуњујућe према годинама старостии да прилагођена ефикасност вакцине против преноса делује на 40% (иако са широким интервалом поверења од 20-54%). Било како било, имајте на уму да за оне од 50 до 74 године САР и даље расте са 18% на 21% када је индекс вакцинисан, а то није помешано са годинама (иако је величина узорка за цифру од 18% мали). Пошто је једна од главних тврдњи у раду да је нижи САР за вакцинисанeслучајеве индекса резултат тога што су они мање заразни, тешко је објаснити зашто се чини да вакцинисани људи старости 50-74 године инфицирају више својих вакцинисаних контаката, а не мање.




Постоје и други проблеми са студијом. Један је да је Холандија 8. јула променила своја правила како би омогућила вакцинисаним контактима да се не самоизолују, док су невакцинисани контакти и даље били обавезни да то ураде: „8. јула 2021.спроведена је промена политике и потпуно вакцинисани контакти у домаћинству са потврђеним случајевима више нису морали да буду у карантину.”

Прочитајте још:  НАПАД НА ЈУГ СИРИЈЕ: Израел наставља бомбардовање, ПВО оборила део пројектила (ВИДЕО)

То значи да су невакцинисани контакти били ограничени на дом са својим зараженим укућанима, док је вакцинисанима било дозвољено да изађу одатле и удишу чисти Божји ваздух. Без увида у податке пре ове промене, тешко је знати колику је разлику направила, али може бити значајна.

Други проблем је што аутори нису искључили да се инфекције рачунају као секундарне чак и ако су откривене следећег дана, што значи да ће студија вероватно укључити многе ко-примарне случајеве који су обично искључени. Ово може објаснити зашто су САР вредности много веће од оних које је пријавило јавно здравство Енглеске (обично око 10%). Међутим, није извесно каква je то разлика у односу на број вакцинисаних и невакцинисаних.

Већи проблем је што се чини да невакцинисана кохорта укључује оне у року од 14 дана од њиховог првог убода, што је период који се у бројним студијама показао као период повећаног ризика од инфекције. Ово ће повећати стопу инфекције код ‘невакцинисаних’, тако да би било добро видети анализу без ових инфекција.

У чланку Њу Сајентиста се цитира студија из Оксфорд/ОНС-а из августа тврдећи да она подржава ове налазе, али та студија је такође имала бројне недостатке о којима сам раније говорио.




У сваком случају, без обзира на разлог зашто је ова студија открила значајан утицај на преношење, појавила се нова студија из Шведске која доноси вести из друге реалности – оне у којој се високи уочени нивои ширења међу вакцинисаним претварају у пад ефикасности вакцине на нулу у року од неколико месеци.

 

Прочитајте још:  Канадске провинције укидају ковид рестрикције, али се протести настављају

Студија (пре-принт Лансета) открива да ефикасност вакцине Фајзер опада са 92% дана 15-30 на 47% на дан 121-180, а од 211. дана (седам месеци) па надаље „никаква ефикасност није могла бити откривена“. За АстраЗенеку, ефикасност вакцине је „генерално била нижа и брже је опадала, а ефикасност није откривена од 121. дана [четири месеца] па надаље“. (Цифра коју су пронашли је заправо негативна, минус-19%).

Док се ефикасност против тешких исхода задржала замноге групе током девет месеци, утврђено је да значајно опада код мушкараца, старијих слабих људи и људи са коморбидитетима, што је допринело укупном паду са 89% на дан 15-30 на 42% од 181. дана (шест месеци) и даље, при чему су бројне подгрупе чак показале негативну ефикасност против тешких исхода.

Графикони укључени у рад су репродуковани у наставку. Обратите пажњу на негативну ефикасност против инфекције након девет месеци (горњи графикон) и ефикасност против тешких исхода на око 20% у осам месеци (доњи графикон).

Потврда о ефикасности вакцине против инфекције која је пала на нулу неће бити изненађење за читаоце Дејли Скептика, иако може збунити читаоце Њу Сајентиста и друге који живе у паралелној стварности високо ефикасних вакцина. Оштар пад у односу на тешке болести је више изненађење с обзиром на недавне податке из ПХЕ/УКХСА, и вреди га пажљиво пратити.

Превод: Васељенска / Извор: Дејли Скептик

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *