Ево због чега Ердоган није отпутовао на самит

0

Ердоган (Фото: Sputnik / Сергеј Гуњејев)

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган отказао је планове за учешће на климатској конференцији ЦОП26 након што Велика Британија није испунила захтеве Анкаре у погледу сигурносних протокола, изјавила су два турска званичника Ројтерсу.

Ердоган се вратио у Турску са суммита Г-20 у Риму уместо да отпутује на климатски суммит у Глазгов. Турско председништво у почетку није дало разлог за његов непланирани повратак.

Један званичник, који је желео остати анониман, рекао је да постоје проблеми с протоколом око председничиног планираног присуства састанку. Други турски званичник рекао је како британске власти нису испуниле захтеве Турске у погледу протокола и сигурности.



“Председник је донео такву одлуку јер наши захтеви у погледу броја возила за сигурност и неки други сигурносни захтеви нису у потпуности испуњени”, рекао је високи званичник Реутерсу, преноси Дејли Сабах.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претходно се очекивало да ће се Ердоган састати с председником Сједињених Држава Џо Бајденом у Глазгову, но они су се у недељу састали у Риму. Прошлог месеца турски парламент је ратификовао Паришки климатски споразум, поставши последња земља Г-20 која је то учинила.

Анкара је годинама одлагала ратификацију, рекавши да се не треба означена као развијена земља са смањеним приступом финансирању за подршку смањењу емисија према споразуму. Такође је речено да је Турска одговорна за врло мали удео емисија угљеника.

Ердоган је прошле седмице рекао да је Турска потписала меморандум о разумевању према којем ће добити зајмове у вредности од 3,2 милијарде долара како би јој помогли у испуњавању циљева чисте енергије утврђених Паришким споразумом.

Прочитајте још:  Драма у кампу Вучјак, мигранти напали полицију: Донели им дрва за зиму, а онда почео хаос

[table id=1 /]



Клиx

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *