Тимоти Лес: Британија хоће да увуче Србију у антикинеску коалицију

1

Британија жели да продуби односе са Србијом на првом месту у циљу да је увуче у антикинеску коалицију, изјавио је водећи истраживач Кембриџ универзитета Тимоти Лес на шестој Британско-српској конференцији одржаној у Клубу посланика.

Као земља ван ЕУ, Британија може да бира политичку оријентацију и у интересу јој је да Србију као најснажнију земљу на Балкану, преведе на своју страну, рекао је Лес на панелу „Спољна политика, Брегзит и билатерални споразуми”, на којем су говорили и британски дипломата Чарлс Крофорд – бивши амбасадор у Београду, потпредседник Народне скупштине Владимир Орлић, председница Посланичке групе пријатељства са УК Сандра.

Лес је додао ће напуштање Кине за Србију бити тешко јер јој је она потребна подршка за решавање нерешеног српског питања – питања Косова.Британија је назначила да жели да Србија буде део нарастајуће нове коалиција, а то ће бити тешко ако настави тесну сарадњу са Кином, рекао је Лес и нагласио да Британија и Србија могу да унапреде односе тако што ће отварати нова тржишта, проширити га на област пољопривредне производње.

Лес, је оценио да трговински споразум између Велике Британије и Србије на први поглед није ништа више од једне техникалије ако се не гледа кроз политички контекст.

Подсетио је да Велика Британија након Брегзита жели да настави да тргује са другим земљама као и они са њом и додао да је Србија у том контексту једна од десетине земаља са којим је закључила или преговора о споразуму о слободној трговини.

У оквиру политичког контекста, трговински споразум има значај, рекао је Лес и нагласио да је циљ Велике Британије сада када је изашла из ЕУ, да ствара своју независну спољну политику, да искористи све могућности да олакша и умањи претње које долазе из све глобализованијег света.

Како каже, Британију мучи пораст броја непријатељских земаља, Кине на првом месту, и британска постБрегзит стратегија Пекинг препознаје као значајан геополитички фактор и све већи ризик за британску спољну политику.

Зато се како каже, Британија све више усмерава ка УС и њеној политици и другим земљама истог става, док се ЕУ бори за позицију у хладном рату и да нађе баланс између САД и Кине.

Лес је на панелу у чији се рад укључио онлајн, оценио и да се Србија труди да уђе у ЕУ и да до сада није успела, а разлози за то су „сложени и захтевају посебну презентацију”.

По његовим речима, то је једним делом и последица Брегизита јер је изласком Британије, политика проширења, коју је подржавао Лондон, изгубила снажну подршку.

Све ово је значајно и представља контекст за стратешки приоритет Британије у Србији а то је стварање антикинеске коалиције, рекао је Лес и додао да Британија као земља која сада није чланица ЕУ може да тражи савезнике на том пољу, а Србија може бити једна од њих, преноси Танјуг.

Нагласио је да је Београд сарадњом са Кином омогућио Пекингу да шири свој интерес у Европи.

Подсетио је на речи британског министра Бена Воласа који је рекао да је за Лондон изазов да стане на пут земљама за које виде да покушавају да манипулишу другима.

Такође, додао је да када је реч о безбедности циљ Лондона да Србија буде за главним столом.

Казе, да Волас настоји да растерети напете односе, двеју земља, ослањајући се на традицију из Другог светског рата, сматра да су у свему важни односи Србије и Русије.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

1 Коментар

  1. да резимирам:

    „Подсетио је на речи британског министра Бена Воласа који је рекао да је за Лондон изазов да стане на пут земљама за које виде да покушавају да манипулишу другима.“

    дакле Лондон покушава да манипулише земљама, за које је изазов да остваре сарадњу са другим земљама које никада нису бомбардовале једна другу?

    у па тешко.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.