У Њујорку без плате 9.000 невакцинисаних

0
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Око 9.000 људи запослених у јавним службама у Њујорку данас је послато на неплаћене принудне одморе због тога што су нису вакцинисали против ковида, а више хиљада ватрогасаца је у знак протеста отворило боловања, саопштио је градоначелник Бил де Блазио.

Више од 300.000 људи који раде у јавним службама у Њујорку морали су до данас да се вакцинишу и то је испоштовало деведесет одсто запослених, тако да у граду све нормално функционише, рекао је Де Бласио, преноси АП.

„Желим да се захвалим свима који су се вакцинисали и тако урадили праву ствар која нам омогућава да кренемо напред“, казао је Ди Блазио.

Ватрогасна служба, међутим, има проблема, јер од 350 станица, колико их има у граду, 18 данас није радило због мањка људства, рекао је начелник ватрогасне службе Данијел Нигро.

До недеље сваки четврти ватрогасац није добио прву дозу вакцине, што је био услов да наставе да раде, а то није урадио ни сваки шести полицајац, као ни шестина запослених у Градској чистоћи.

Комесар полиције Дермот Ше рекао је да се велика већина невакцинисаних позвала на религијске или здравствене разлоге, тако да су данас на неплаћено одсусутво послата само 34 полицајца и 40 грађана који раде у полицији.

У свим градским службама укупно се око 12.000 људи позвало на религијска или здравствене разлоге и они су остали на послу док се њихови случајеви не размотре појединачно.

Данас је око 2.300 ватрогасаца било на боловању, а дневни просек је око 1.000 људи, рекао је Нигро и оценио да се очигледно ради о протесту против обавезне вакцинације.

Лидер синдиката који заступа њујоршке ватрогасце упозорио је да би због увођења обавезне вакцинације могла да буде угрожена јавна безбедност, јер се очекује да ће ватрогасна служба радити са 20 одсто мање капацитета, а имаће на располагању и петину амбулантинх возила мање.

Де Блазио је, међутим, поручио да је приоритет у јавној безбедности заустављање ширења ковида и да се неће одустати од вакцинације.

Извор: Нова

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.