Данска запленила руско пловило због тужбе канадске компаније: На броду 61 особа

0

(фото:/ Victor Morozov / Akademik Ioffe)

Тужбу против руског научно-истраживачког брода „Академик Јофе“ који је заплењен у Данској поднела је канадска компанија „One Ocean Expeditions Ltd“ у вези са претходном комерцијалном делатношћу брода, саопштила је амбасада Русије у Копенхагену за Спутњик.
На руском броду налази се 38 чланова посаде и 23 истраживача.

„Амбасада је ступила у контакт са њима. Уколико буде потребно биће им пружена конзуларна помоћ“, истиче руска страна.


Амбасада је раније саопштила да је проследила руском Министарству спољних послова копије судских пресуда, те да су руске дипломате у контакту са данским колегама.
Раније је саопштено да су власти Данске заплениле руски брод који користи Институт за океанологију „Ширшов“ у научне сврхе. Прецизирано је да је брод заплењен „на захтев треће стране“. Инцидент се догодио 1. новембра у луци Сиген. Док је брод сипао гориво, данске власти су га заплениле. Одузета је и бродска документације.
„Академик Јофе“ је научно-истраживачки брод, дугачак 117 метара. Направљен је 1988. године и добио је назив у част совјетског научника, физичара Абрама Фјодоровича Јофеа. Брод има статус јединственог научног објекта и користи се за експерименте са ширењем звука у океану.

[table id=1 /]



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *