Фајзеров КОНсултант у Србији и члан Вучићевог Кризног штаба: Медицински део Кризног штаба тражи да ковид пропуснице важе 24 сата и да буде 10 дана затварања

1

Предраг Кон. (Фото: Јутјуб)

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље Београда и члан Кризног штаба доктор Предраг Кон каже да је уверен да ће одлука о продужетку распуста бити донета, али истиче да би више ефекта имало када би истовремено било усвојено важење ковид пропусница 24 сата, као и затварање на десет дана. Ми на томе инсистирамо, јер ће једино тако моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених, поручује Кон.

Предраг Кон наводи да Медицински део Кризног штаба инсистира да одлука о продужењу распуста, око које су сагласни, треба да буде донета истовремено са рестрикцијом у смислу смањење контаката и изван школа.

„Ми смо утврдили да се првенствено улива вирус у школе, он се враћа и назад, али је неопходно онда смањити фреквенцију контаката и изван школе“, поручује Кон.



„То је оно што смо од почетка тражили – то је да буде 10 дана затварања у смислу скраћења радног времена и да раде објекти само за храну, лекове и гориво и то да иде паралелно са распустом“, додаје он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сматра да је управо сада тренутак за то, као и да је апсолутни минимум увођење ковид пропусница 24 сата.

„То би као што смо раније говорили требало да иде након десет дана затварања да би се обезбедило да се то потпуно контролише“, наводи Кон.

Указује да је сада већ уходано важење ковид пропусница од 22 сата и да размишљање да се пређе на 24 сата је потпуно логично.

„То је оно што ја очекујем да ће данас озбиљно да се расправља, јер ми не можемо да очекујемо озбиљне резултате ако не затворимо и једну и другу страну“, поручује Кон.

Прочитајте још:  Вучићу истекао рок, али је још у употреби:Ово су финални потези Aмерике који следе

Истиче да би продужење распуста требало да иде са затварањем на десет дана и да не зна да ли ће то бити усвојено, али да ће Медицински део Кризног штаба то тражити.

„Ми на томе инсистирамо, јер једино тако ће моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених после тих десетак дана. У овом тренутку сама мера затварања школа може да да неки резултат, али он ће бити далеко мање ефикасан и видљив без свих мера заједно“, објашњава Кон.

Ако се продужи распут, а не буде уведено ограничено радно време, то ће довести до бројних путовања.

„Јасно је то, али бројна путовања са евентуалном 24-часовном ковид пропусницом је једна прича, а друга је без тога. Друго, све ово време које се добија тих десетак дана неће имати неког ефекта озбиљнијег осим тог пада који је значајан ако не повећамо вакцинацију“, наглашава Кон.

За распуст каже да је готово потпуно уверен и да ту нема никакве дилеме да ће одлука о томе бити донета.

„Што се тиче ових одлука које се тичу ковид пропусница од 24 сата и евентуалног скраћења радног времена десет дана – у Медицинском делу Кризног штаба постоји јединство, чак и шире од тога, из Министарства здравља постоји сагласност, видећемо на седници како ће се то продискутовати“, наводи Кон.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Фајзеров КОНсултант у Србији и члан Вучићевог Кризног штаба: Медицински део Кризног штаба тражи да ковид пропуснице важе 24 сата и да буде 10 дана затварања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *