Како милијардери и политичари уништавају планету, а од нас траже да је спасемо

1

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/Georgi Licovski/EPA-EFE/OMER MESSINGER

Милијардери и светски моћници не пропуштају прилику да нагласе колико је важно да се окренемо зеленом начину живота, односно еколошки прихватљивом одлагању отпада, рециклажи, обновљивим изборима енергије… Међутим, колико год да су им “пуна уста” приче о смањењу емисије ЦО2 и зеленој енергији они сами се не одричу фосилних горива и возила која их користе попут јахти. Напротив, сами су највећи загађивачи.

За 50 километара пута – искључиво авион

Председница Евроспке комисије Урсула фон дер Лајен, неколико дана након што су се светски политичари окупили у Глазгову на климатском самиту ЦОП26, изазвала је бес јавности. Фон дер Лајен је авионом путовала до дестинације удаљене само 50 километара, иако је ову релацију аутомобилом могла да пређе за само 40 минута.



Британски лист Телеграф открио је да је председница Европске комисије користила приватни авион за више од половине званичних посета (18 од 34) од ступања на дужност у децембру 2019. године. Фон дер Лајенова се, наводи лист, такође ослањала на приватне авионе за путовање између других оближњих дестинација као што су Париз и Лондон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако су комерцијални летови веома штетни по животну средину, ефекат лета приватног авиона је много гори.



За само сат времена, један приватни авион може да емитује две тоне ЦО2, наводи водећа европска невладина организација која се залаже за чистији транспорт, а просечна особа која живи у Европској унији емитује 8,2 тоне ЦО2 еквивалента током целе године.

Као одговор на откриће, један од портпарола Фон дер Лајенове рекао је да та путовања „нису изводљива комерцијалним летовима“ и додао да се „ваздушни такси користи само када је то неопходно, како би се омогућило присуство на састанцима на различитим местима по веома густом распореду“

Прочитајте још:  БИЛ ГЕЈТС: “Пословних путовања неће бити ни после пандемије”

Безос и Гејтс

Претходно, милијардери Џеф Безос и Бил Гејтс нашли су се на мети осуда, јер су у тренутку када цео свет, па и они сами, позива на борбу против климатских промена башкарали на својим прескупим јахтама на обалама Турске и тако директно штетили планети.

Наиме, Безос је био један од званица на Гејтсовој прослави 66. рођендана у турском граду Бодруму. Рођенданска прослава трајала је око четири сата. На јеловнику су се нашли плодови мора, суши и пица, а пио се шампањац, објавио је Бусинесс Инсидер.



Према прорачунима, он је хеликоптером укупно прелетео нешто мање од 200 километара, а млазно гориво које се користи за погон хеликоптера емитује девет килограма честица угљен-диоксида по сагореном галону горива. Научници су закључили да је Безосов хеликоптер током овог путовања емитовао 97 килограма честица угљен-диокида у атмосферу.

При том, и Гејтс и Безос и Гејтс често бораве на суперјахтама од којих свака емитује 7.020 тона угљен-диоксида годишње или 19 тона дневно.

Осим загађења, гнев јавности изазвало је и разбацивање новцем. Наиме, Гејтс је за ово рођенданско путовање изнајмио луксузну јахту с теретаном, ђакузијем и базеном по цени од 1,8 милона евра недељно.



„Један одсто најбогатијих људи чине огромну штету планети“

Џим Ливингстон, челник Оксфарма представио истраживање у коме је недвосимислено приказано да један одсто најбогатијих људи чине огромну штету планети.

Наиме, у истраживању ове међународне организације која се бори против сиромаштва, наводи се да је карбонски отисак који за собом оставља један одсто најбогатијих људи на свету 30 пута већи од онога који је потребан да би се глобално загревање држало испод 1.5 степени Целзијуса. Та група људи, мања од популације Немачке, биће заслужна за 16 одсто укупних емисија до 2030. у односу на 13 одсто 1990. и 15 одсто 2015. године.

Прочитајте још:  Шта се догађа на небу изнад Србије? Да ли нас трују из ваздуха?

„Луксузни стил живота и непрестана пљачка планета најбогатијих људи света доводе нас у све већу опасност“, рекао је Ливингстон, челник Оксфама.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како милијардери и политичари уништавају планету, а од нас траже да је спасемо

  1. они су најгори шљам који личи на људе, то што пише у чланку је вр’ леденог брега они руководе зликовачким НАТоом и његовим “тајним” мисијама тровањима, паљевином, тамањењу људи ратовима, тровањима на свим могућим начинима … Они од Земље кане направити свој врт, тако “изгледа” али није тако, ситуација је много гора, они то раде за нељудску свест а када обаве свој наметнути робовски, капо задатак неће ни њих бити.
    они трују и пале свет као хитлеровци рајхстаг да би у светској раји изазвали осећај кривице како би је „смирили“ и убедили да су паљени, тровани, ратом убијани „заслужили“ да буду погубљени „вакцинама“ …. санак пусти дебилчина прављених млитавом инцест китом на суво, па отуда неинспиративно преписују бакине и декине рацепте како утаманити људе као пре 100+ година у време „шпанског грипа“ Ево мало докумената како пале бездушно свет а кривицу пребацују на ПАЉЕНЕ ГРАЂАНЕ СВЕТА, а ко то боље зна него Срби који су на својој кожи много пута осетили њиховог „милост милосрдног анђела“

    https://www.youtube.com/watch?v=FKPi16zETNs&ab_channel=BALKANINFORATNIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *