Држава Геоксу платила 70 одсто инвестиције, сада тражи новац назад

0

(Фото ГЕО ДОО)

Фирми Тецхниц Девелопмент из Врања, која је део Геоx групе, држава је покрила 68,95 одсто укупних улагања, што је било супротно тада важећим прописима, пише у решењу Комисије за доделу државне помоћи.

Држава је могла да покрије највише половину трошкова које има инвеститор, што значи да је Тецхниц Девелопмент добио скоро 20 одсто више.

Због тога је Комисија наложила Министарству привреде да без одлагања преузме мере према Тецхниц Девелопмент како би фирма вратила “вишак” субвенција, односно 414 милиона динара са урачунатом затезном каматом, рачунајући од краја 2016. године (када је окончан инвестициони пројекат за који је додељена државна помоћ).



Према уговору који је компанија потписала са државом 2012, до краја 2016. ова инвестиција је требало да кошта близу 2,2 милијарди динара. У том периоду фирма је добила 1,5 милијарди динара субвеција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство финансија и привреде је у октобру 2012. године донело одлуку о додели 11,25 милиона евра (близу 1,3 милијарди динара) на име државне помоћи за фабрику обуће. Према тадашњим прописима, ова субвенција је додељена на основу обавезе запошљавања, односно Тецхниц Девелопмент (Геокс) је био у обавези да запосли најмање 1.250 радника, а за то је од државе добио 9.000 евра по новоотвореном радно месту, што је укупно 11,25 милиона евра.

Додатно, у фебруару 2013. године је Закључком Владе обезбеђено још 100 милиона динара за финансирање нивелације земчјишта за потребе изградње фабрике.



Град Врање је фирми Тецхниц Девелопмент бесплатно дао земљиште вредно 61 милион динара, а компанија је била ослобођена и плаћања најканде за уређење грађевиснког земљишта (у износу од 11,9 милиона динара) и локалне комуналне таксе за истицање фирме на пословном просторку (403.698 динара).

Прочитајте још:  Никола Чобић: Ко су "небески народи"?

Врање је финансирало и опремање земљишта комуналном инфраструктуром у износу од 38,7 милиона динара. Ово је обухватало изградњу саобраћајница, канализационог колектора, водоводне мреже и слично.

Врање је дало и више од 1,3 милиона динара за изградњу кабловског вода, који је укупно коштао 17,5 милиона динара.



Фирма Тецхниц Девелопмент, као члан Геокс групе, била је у обавези да запосли најмање 1.250 нових радника и да у основна средства уложу најмање 15,8 милиона евра. Овај инвестициони пројекат (улагање у фабрику и обавезно запошљавање) требало је да се оконча до краја 2016. године.

Обавеза фирме је била да не смањеју достигнути борј запослених у периоду од три године, односно до краја 2019. године.

Из ревизорског извештаја се види да је Тецхниц Девелопмент уложио укупно 16,5 милиона евра (за изградњу фаврике 10,9 милиона евра и за набавку опреме 5,6 милиона евра), пише у решењу Комисије. То значи да је Геокс преко своје фирме у Србији уложио око 650.000 евра више него што се обавезао.



ЛЕТОС СЕ ОКО 1.200 РАДНИКА У ВРАЊУ НАШЛО НА УЛИЦИ, КАДА ЈЕ ВЕЛИКА ФАБРИКА ОБУЋЕ ЗАТВОРИЛА СВОЈУ ПРОИЗВОДЊУ.

Фирма ТЕЦХНИЦ ДЕВЕЛОПМЕНТ је 2. августа ове године донела ОДЛУКУ О ПОКРЕТАЊУ ПОСТУПКА ЛИКВИДАЦИЈЕ. У одлуци се наводи да ће сва потраживања према компанији застарети уколико их повериоци не прајаве у орку од 30 дана од последњег дана објављивања огласа о ликвидацији.

У одлуци се образлаже да је на гашење производње у Србији утицала пандемија корона вируса, али и да Геоx група од 2018. до данас смањује производњу на глобалном нивоу. На повлачење Геокса утицало је и то што купци свwе мање траже класичне кожне ципеле, мокасине и балетанке, а све чешће модерну спортску обућу.

Прочитајте још:  Вучић: Сваки сусрет са Орбаном изузетан, али данашњи има посебну симболику

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *